Een eigen zaak beginnen?

Geschreven door Logic-Immo.be
26 februari 2021

Probeer het eerst als pop-up!

Een eigen bedrijf uit de grond stampen? Het is een angstaanjagend idee, want bij ondernemerschap komt heel wat kijken. Net daarom is het een opvallend fenomeen dat almaar meer jonge ondernemers eerst een kans wagen met een pop-up store. Maar zelfs aan zo’n tijdelijk project begin je het best niet onbezonnen. Aangezien een geïnformeerd mens er twee waard is, zetten wij een aantal tips op een rijtje.

pop-up winkel

Een pop-up store beginnen: wat houdt dat in?

Ondernemen betekent in de meeste gevallen: jezelf voor langere tijd verbinden. Maar een pop-up zaak wordt net gekenmerkt door haar korte levensduur. Pop-ups blijven doorgaans niet langer dan een jaar bestaan. Het openen van zo een tijdelijke handelsvestiging, bij wijze van ‘try-out’, verkleint het ondernemersrisico beduidend. Je kunt als jong-ondernemer je concept uitproberen en de kneepjes van het vak leren. De meeste starters denken ook seizoensgebonden. Geef toe: in de zomer vliegen de pop-up bars ons rond de oren, terwijl rond de kerstperiode winkeltjes met leuke cadeautjes aan terrein winnen.

Minder administratief werk met een pop-up

Tot voor kort bestond er geen afgebakend juridisch kader voor pop-up stores. Recentelijk zijn er echter nieuwe regels in het leven geroepen over de termijn van korte huurovereenkomsten. Deze bieden juridische zekerheid aan de pop-up-uitbaters en eigenaars van de panden. En ook tijdelijke horecazaken genieten enkele voordelen. Zo is de verplichting tot het indienen van de vergunningsaanvraag afgeschaft. Tenminste, voor pop-ups tot maximaal 90 dagen. Minder administratieve rompslomp als gevolg. Hoera!

Ga op zoek naar een bijzondere locatie voor je pop-up

Bij het starten van een eigen zaak is een geschikte locatie voor je pop-up store onontbeerlijk. Pop-up winkels vinden veelal plaats in leegstaande panden of gebouwen die gesloopt of verbouwd zullen worden. Met andere woorden: met een pop-up heb je veel kans om op erg unieke plekken terecht te komen.

Er is werk aan de winkel!

Een pop-up zaak openen is een goeie oefening voor startende ondernemers. Niet alleen om uit te zoeken of er een publiek is voor jouw concept, maar ook om te ontdekken of het beroep iets voor jou is. Want ondernemen, zelfs al is het maar tijdelijk, betekent hard werken, veel uren kloppen en niet per se het grote geld binnenhalen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u