Een geothermische warmtepomp !

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Weg met dure energiefacturen!

Met een geothermische warmtepomp haal je de warmte letterlijk uit de grond om er vervolgens je woning mee te verwarmen of voor warm water te zorgen. Gedaan dus met peperdure energiefacturen! Bovendien is een geothermische warmtepomp een duurzame oplossing voor het milieu.

geothermische warmtepomp

Geothermie: haal de warmte uit de grond

Een geothermische warmtepomp is een volwaardig alternatief voor traditionele vormen van verwarming. Hoe het werkt? Een buizensysteem in de grond vangt de warmte uit de aarde op en stuurt die via een gas of vloeistof door naar een compressor, die de warmte gaat versterken en verspreidt in je woning.

Een betrouwbare warmtebron

Omdat je voor de installatie een ondergronds buizensysteem nodig hebt, is de installatiekost van een geothermische warmtepomp wel hoger dan, bijvoorbeeld, een luchtwarmtepomp. Daar staat dan weer wel tegenover dat de warmte die je uit de grond onttrekt het hele jaar door stabiel is. Zelfs als het buiten vriest, maak je het binnen lekker warm met een geothermische warmtepomp.

Geen grote tuin nodig

Het is een misvatting dat je voor een geothermische warmtepomp een grote tuin nodig hebt. Het ondergrondse buizensysteem (dat enkele tientallen meters lang is) kan immers zowel horizontaal als verticaal onder de grond worden geplaatst. Bij kleine tuinen wordt er dus vaak in de diepte gewerkt. Dit maakt de kost wel wat groter.

Ideaal voor vloerverwarming

Een geothermische warmtepomp wordt vaak aangesloten op een vloerverwarmingssysteem of op de verwarming van je zwembad. Maar je kunt geothermie ook gerust gebruiken voor je warmwaterboiler of een combinatie van beide.

De prijs van een geothermische warmtepomp

Wie een geothermische warmtepomp wil kopen, kan bij een tiental producenten terecht. Afhankelijk van de producent, de kwaliteit en de grootte van de installatie, kost de aankoop én installatie van een geothermische warmtepomp tussen de 10.000 en 20.000 euro. Een stevige investering dus, maar wel een die zichzelf op termijn terugbetaalt!

Dit artikel delen

Suggesties voor u