Een geschikte architect zoeken

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Hierop moet je letten

Ga je bouwen of verbouwen? Dan neem je waarschijnlijk ook een architect in de arm. Aangezien een architect bepalend is voor het welslagen van jouw project, is de keuze van de juiste m/v/x (of het juiste bureau) dan ook cruciaal. Maar je zult al snel merken dat de ene architect de andere niet is. Dus hoe maak je jouw keuze en benje er zeker van dat je in zee gaat met een architect die het best kan inspelen op jouw wensen en behoeften? Je ontdekt het in dit artikel!

Architect

Zorg dat het ‚Äėklikt‚Äô

De keuze van een passende architect voor jouw bouw- of verbouwplannen is niet iets waar je licht over mag gaan. Bij voorkeur doe je eerst grondige research en houd je daarna een¬†verkennend gesprek¬†met een of meerdere architecten op wie je je oog hebt laten vallen. Luister goed naar wat ze te vertellen hebben, maar volg ook je buikgevoel. Vraag jezelf af of je een ‚Äėklik‚Äô hebt of niet. Tenslotte gaat het over iemand met wie je een tijdlang intensief zult samenwerken. Let op: ga na of zo‚Äôn verkennend gesprek effectief zonder verplichtingen is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Enkele factoren waarmee je rekening moet houden

Allereerst is het natuurlijk essentieel dat de stijl van de architect je ligt. Als je houdt van strak en minimalistisch heeft het geen zin om in zee te gaan met iemand die zich gespecialiseerd heeft in rustieke woningen (of andersom). Uiteraard zijn er architecten of architectenbureaus die meerdere stijlen aankunnen en zeer breed gaan, maar als je een specifieke stijl op het oog hebt, is het goed om iemand te kiezen die dit echt in de vingers heeft.

Informeer je ook over de technische specialiteit van architecten. Sommige leggen zich vooral toe op nieuwbouw, terwijl andere bekend staan voor innovatieve renovatieprojecten. Ook kan het zijn dat een architect zie specialiseert in ecologische materialen, budgetvriendelijk bouwen of (bijna-)energieneutrale woningen.

Daarnaast is de regio waar de architect kantoor houdt en actief is van groot belang. Iemand uit de buurt is erg handig om overleg te plegen of snel even langs te lopen voor vragen. Ook kan zo‚Äôn architect sneller op de werf zijn, als er bijvoorbeeld een probleem zou opduiken.

Informatie over architecten opzoeken

Weet je welke richting je uit wil? Dan kun je een eerste selectie maken op basis van het portfolio van de architecten. Maar houd ook rekening met andere referenties: misschien hebben familie of kennissen een goede of slechte ervaring gehad met deze of gene architect. Ook boeken, krantenbijlagen en (gespecialiseerde) tijdschriften kunnen je op weg helpen. Ten slotte is het ook geen slecht idee om het werk van jouw kandidaat-architecten eens ‚Äėin het echt‚Äô te gaan bekijken.

Online een architect zoeken

Vind je het moeilijk om jouw zoektocht naar een geschikte architect te starten? Dan kan Zoekeenarchitect.be je op weg helpen. Deze site is een initiatief van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), een beroepsvereniging die meer dan 3.000 Vlaamse en Brusselse architectenkantoren vertegenwoordigt. Zoals de naam al aangeeft, kun je op Zoekeenarchitect.be via enkele muisklikken een geschikte architect vinden. Je geeft je regio in, net als het type woning en de aard van de werkzaamheden en voil√†: een lijst potenti√ęle architecten verschijnt.

De overeenkomst afsluiten

Heb je d√© geknipte architect gevonden? Dan komt het erop aan om een¬†duidelijke overeenkomst¬†af te sluiten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Leg ondubbelzinnig vast welke taken de architect op zich zal nemen en ‚Äď even belangrijk ‚Äď voor welke¬†prijs.

Dit artikel delen

Suggesties voor u