Een geveltuin: iets voor jou?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Meer groen in de straat

Ben je helemaal uitgekeken op al dat beton in je straat en droom je van een gezellig voortuintje, maar staat je woning pal tegen het voetpad? Dan kun je nog altijd een geveltuin (ook wel tegeltuin genoemd) aanleggen. Dat is een smalle strook tussen je woning en het voetpad, die je mag beplanten met bloemen, klimplanten, … Lees hier meer over de voorwaarden en ontdek meteen enkele tips voor een schitterende fleurige voorgevel!

geveltuin

Vergeet de vergunning niet!

Iedereen heeft recht op groen in zijn straat, zo redeneren de meeste gemeenten. Daarom moet je bij heel wat lokale instanties vandaag geen vergunning meer aanvragen voor een geveltuin. In veel gevallen krijg je er zelfs een premie voor. Let wel, dat betekent niet dat je meldingsplicht zomaar wegvalt. Bovendien zijn er nog altijd gemeenten waar je wel degelijk een vergunning nodig hebt. Maak dus je huiswerk om een GAS-boete te vermijden.

Wettelijke voorwaarden voor een geveltuin

Of je nu een vergunning nodig hebt of niet, een geveltuin mag je niet zomaar aanleggen. Vanzelfsprekend moet het voetpad altijd breed genoeg blijven, zodat voetgangers (al dan niet met kinderen aan de hand) en rolstoelgebruikers een vlotte doorgang behouden – ook wanneer er planten over het voetpad beginnen te hangen. Voor sommige gemeenten volstaat 1 meter, andere eisen dat het voetpad minstens 1,5 meter breed blijft.

Andere voorwaarden om rekening mee te houden:

  • De tegels die je wegneemt om plaats te ruimen voor je geveltuin, blijven eigendom van de gemeente. Bewaar ze dus goed!
  • Je moet je geveltuin altijd netjes houden. Blijkt het onderhoud van je tuintje je toch te veel werk? Dan ben je verplicht om het voetpad weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen met de tegels die je hebt weggenomen.
  • Je moet je geveltuin afbakenen. De stenen of het hout dat je daarvoor gebruikt, moeten minstens vijf centimeter boven het voetpad uitsteken.
  • Je moet, indien nodig, je geveltuin plaats laten ruimen voor werken aan de ondergrondse nutsvoorzieningen.
  • Je geveltuin mag geen planten met doornen hebben. Ook giftige planten of planten met giftige bessen zijn niet toegestaan.

Tips voor je geveltuin

Denk eerst goed na wat voor effect je precies wilt bereiken met je geveltuin, zodat je straks zeker de juiste planten kiest. Een smal stukje muur opfleuren met een plant die vooral in de breedte groeit, is uiteraard geen strak plan. En er zijn nog andere zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De meeste klimplanten hebben een klimhulp nodig. Die bevestig je het best op zo’n vijf centimeter van de muur (anders kan de plant er niet omheen groeien). Ook de plant zelf zet je beter niet pal tegen de muur, want daar is de grond meestal het droogst.
  • Het aantal uren zon dat je voorgevel elke dag krijgt, is bepalend voor de keuze van je planten. Kies bij minder dan vijf uur zon voor planten die het liefst in de schaduw staan. Als je geveltuin dagelijks meer dan vijf uur zon geniet, zijn zonminnende planten dan weer beter geschikt.

Ontdek nog meer tuinideeën!

Dit artikel delen

Suggesties voor u