Een gratis schatting van je woning

Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Een goed idee of niet?

De eerste stap bij de verkoop van een woning, is de vraagprijs bepalen. Om je woning in de markt te zetten is een correcte inschatting van de waarde van je pand cruciaal. Leg je de prijs te laag, dan haal je niet het maximum uit je woning. Vraag je evenwel te veel, dan zal je moeilijk een koper vinden. Voor een schatting van je woning kun je een beroep doen op een expert, al zijn er ook instanties die deze dienst gratis aanbieden. Maar zitten er geen addertjes onder het gras bij zo’n gratis schatting van je woning? Enkele bedenkingen …

Investissement

De waarde van je woning inschatten

Een prijs kleven op je huis of appartement is niet zo evident. De immomarkt evolueert namelijk voortdurend. Zo kunnen woningen in bepaalde wijken na verloop van tijd meer of minder waard worden. Maar behalve de ligging zijn er nog tal van andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde van je woning. Denk maar aan het type woning, de grootte en de indeling, de huidige staat, de gebruikte materialen, …

Door een prijs vast te leggen, probeer je al deze elementen te vatten in één bedrag. Dat is een delicate oefening, aangezien potentiële kopers de zaken niet altijd op dezelfde manier bekijken als jijzelf. Voor een correcte waardebepaling is enige ervaring en kennis van de immomarkt dan ook onontbeerlijk.

Schatting door een onafhankelijke expert

Er zijn tal van vastgoedspecialisten bij wie je kunt aankloppen voor een waardebepaling van je woning. Onder meer makelaars, architecten, landmeters en notarissen bieden deze dienst aan. Als je bij zo’n expert te rade gaat, krijg je niet alleen een schatting van je woning, maar ook een uitgebreid schattingsrapport dat de waardebepaling beargumenteert.

Afhankelijk van de expert bij wie je te rade gaat, moet je voor een schattingsverslag rekenen op 250 à 300 euro exclusief btw (bij een makelaar) tot zo’n 500 euro (bij een landmeter of architect). Vooraleer je een expert aan het werk zet, loont het dan ook zeker de moeite om verschillende offertes aan te vragen.

Kan het niet gratis?

Door de band genomen is een expert inschakelen om de waarde van je woning te bepalen vrij duur. Toch zijn er ook mogelijkheden om je woning gratis te laten schatten.

Vaak rekenen makelaars geen kosten aan als je na de schatting een beroep doet op hun kantoor om je woning te verkopen. Toch is het opletten geblazen als je voor deze mogelijkheid kiest. Meestal krijg je in zo’n geval geen uitgebreid schattingsverslag.

Een notaris rekent voor de waardebepaling van een woning meestal evenmin extra kosten aan als je de verkoopakte door hem laat verlijden. Let wel: uit een onderzoek van Test-Aankoop uit 2011 blijkt dat sommige notarissen een schatting ‘op papier’ maken, zonder het pand effectief te komen bezichtigen.

Ten slotte kun je zelf de waarde van je woning proberen in te schatten. Je doet dat door te kijken naar de prijs van vergelijkbare panden in de buurt of door gebruik te maken van online tools zoals Immoportus of Immochecker.

Schatters zijn geen profeten

We sluiten af met een bedenking: een echt ‘objectieve’ schatting van een woning bestaat niet, het gaat slechts om een indicatie. Niet alleen laten experts onderling soms grote verschillen optekenen – in het onderzoek van Test-Aankoop liepen de verschillen op tot meer dan 100.000 euro – uiteindelijk is het enige wat voor jou als verkoper telt de effectieve verkoopprijs.

Dit artikel delen

Suggesties voor u