Een huis afbreken: mag dat zomaar?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Enkele zaken om rekening mee te houden

Hoewel het in veel gevallen eerder aan te raden is om een woning te renoveren, kan het soms toch beter zijn om oud huis te slopen. Kocht jij net een huis op en is afbreken de beste optie, zodat je van nul kunt beginnen door een volledig nieuwe woning op de bouwgrond te zetten? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Je ontdekt ze hieronder!

een huis afbreken

Steek je licht op bij de stedenbouwkundige dienst

Voor je aan het slopen gaat, steek je maar beter eerst even je licht op bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. De regels voor het slopen van woningen verschillen namelijk nogal per gemeente. Bovendien zijn er ook heel wat stedenbouwkundige voorschriften waar je rekening mee moet houden als je op dezelfde plaats een nieuwe woning wil optrekken.

Zo is het belangrijk om te weten in wat voor zone van het gewestplan je bouwgrond zich bevindt. Als de grond bijvoorbeeld niet in een woonzone ligt, mag je er niet zomaar een nieuw huis op bouwen. Verder zijn er zelfs als je woning in een woonzone ligt nog regels waaraan je moet voldoen. Je moet onder meer rekening houden met de rooilijnen, die bepalen hoe ver het huis van nabijgelegen woningen en van de aanpalende straat moet staan.

Tot slot zijn er nog een aantal situaties waarin je helemaal geen toestemming hebt om een huis af te breken. Als de woning bijvoorbeeld beschermd erfgoed is of een architecturale of cultuurhistorische waarde heeft, is de kans groot dat je het huis niet mag slopen. In sommige gevallen is daar wel een mouw aan te passen, door bijvoorbeeld de woning te slopen met uitzondering van de gevel.

Een vergunning aanvragen

Ben je langsgegaan bij de stedenbouwkundige dienst en zijn er geen bezwaren om je woning af te breken? Dan kun je een vergunning aanvragen! Hoewel men het in de volksmond vaak over ‘een sloopvergunning’ heeft, valt zo’n vergunning onder de noemer ‘omgevingsvergunning’. Dat is sinds 2017 de benaming voor alle stedenbouwkundige vergunningen, verkavelingsvergunningen en de milieuvergunning.

De aanvraag van de omgevingsvergunning gebeurt via het Omgevingsloket, en kan eventueel opgemaakt worden door je architect. Het goed- of afkeuren van zo’n vergunning duurt maximaal dertig dagen.

Premies en andere voordelen

Heb je een vergunning gekregen en mag je overgaan tot het afbreken van de woning? Dan is er nog één ding dat je moet doen: nagaan of je recht hebt op een premie of een verlaagd btw-tarief. Woon je in een van de centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare of Sint-Niklaas)? Dan moet je slechts 6 procent in plaats van 21 procent btw betalen op de sloop en heropbouw van je nieuwe woning.

Woon je elders in Vlaanderen? Ook dan heb je recht op een voordeel, namelijk de sloop- en heropbouwpremie. Deze premie bedraagt 7.500 euro en kun je nog tot en met 30 september 2019 aanvragen via www.energiesparen.be.

Dit artikel delen

Suggesties voor u