Een huis kopen: hoe herken je een goede makelaar?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Waarom heb je een makelaar nodig?

Ben je niet zo goed in onderhandelen? Heb je geen tijd om lang naar je droomhuis te zoeken? Dan kun je een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Deze persoon kan je daarnaast helpen bij het bezichtigen van de woning, het opstellen van de verkoopovereenkomst en het afsluiten van een hypotheeklening. 

comment reconnaître un bon agent immobilier

Kenmerken van een goede makelaar

Spreek op voorhand met een aantal makelaars af. Zo geef je jezelf de mogelijkheid om de verschillende personen met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je nagaan welke makelaar je wensen het best begrijpt en met wie je een klik hebt. Een goede makelaar moet namelijk echt geĂŻnteresseerd zijn in je wensen en moet daarna zijn uiterste best doen om deze te vervullen. De makelaar moet persoonlijk contact belangrijk vinden. Bovendien moet hij of zij eerlijk en gemotiveerd zijn en een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben. Makelaars moeten vertrouwen bij hun klanten opwekken door hun eerlijkheid en kennis. Ga je in zee met een erkende vastgoedmakelaar, dan zit je altijd veilig

Wat doe je als je een makelaar gekozen hebt?

Makelaars vragen voor hun diensten een ereloon. Dat bedrag bepalen ze zelf. Het is ofwel een vast bedrag of X procent van de verkoopprijs. Je kunt je makelaar ook vragen om dit getal wat te verlagen. Vergeet ook niet te vragen of dit bedrag inclusief of exclusief BTW is.

Bekijk ook de algemene voorwaarden uitgebreid. Hierin staan je rechten en plichten, net als die van je makelaar, wat er gebeurt indien er een geschil is en wat er in de prijs inbegrepen is. Spreek je onderling nog iets af? Schrijf dit dan zeker op. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk en heb je een bewijs van je afspraken.

Je kunt de overeenkomst stopzetten zonder dat je je makelaar een vergoeding moet betalen. Je bent de vastgoedmakelaar wel de gemaakte kosten verschuldigd. Deze stopzetting mag de andere partij echter niet schaden. Zo moet er onder andere een opzeggingstermijn voorzien zijn. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u