Een huis kraken

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Mag het nu wel of niet?

Er was de laatste tijd heel wat commotie over een familie krakers die het huis van een Gents koppel had ingenomen. Burgemeester Termont verklaarde dat de politie niet kon ingrijpen omdat kraken op zich niet strafbaar is. De situatie zorgde voor heel wat consternatie. Is een huis kraken dan geen misdrijf dat het eigendomsrecht schendt? We zetten de regels even op een rijtje.

een huis kraken

Niet strafbaar, wel illegaal

Op dit moment wordt kraken niet beschouwd als een strafrechtelijke inbreuk. Dat betekent dat er geen straf staat op het kraken van een woning. Kraken is ook geen vorm van diefstal. Diefstal heeft namelijk betrekking op roerende goederen en niet op onroerende goederen zoals een woning.

Hoewel kraken niet strafbaar is, blijft het wel illegaal. Een huis kraken is namelijk in strijd met het eigendomsrecht van de eigenaar. Het gaat om een ‚Äėbezetting zonder recht‚Äô: er is geen enkele juridische basis waarop krakers zich kunnen beroepen om een gekraakt huis te bewonen. 

Eigenaar kan klacht indienen

Krakers kunnen dus niet bestraft worden omdat ze een huis bezetten. Wel kan de eigenaar een klacht indienen voor andere inbreuken die met het kraken van een woning gepaard gaan, zoals:

  • Huisvredebreuk: binnendringen van een duidelijk bewoond huis, eventueel met bedreiging of geweld. Om krakers hiervoor te kunnen bestraffen, moeten ze op heterdaad betrapt worden.
  • Braak van afsluiting: vernieling van een raam, deur, omheining, …
  • Diefstal van water en elektriciteit, die wel als roerende goederen worden beschouwd.

Deze drie inbreuken zijn geen zware misdrijven. Het parket zal in de meeste gevallen dan ook enkel ingrijpen na een klacht van de huiseigenaar. Een gerechtelijk onderzoek opstarten is voor een eigenaar vaak de enige manier om het huis te laten ontruimen. Omdat zo‚Äôn onderzoek enige tijd in beslag neemt, is een onmiddellijke ontruiming niet mogelijk.

Huis kraken in de toekomst wel strafbaar

Na de heisa rond de gekraakte woning in Gent, hebben de federale meerderheidspartijen Open Vld, N-VA, CD&V en MR overleg gepleegd met het kabinet van minister van Justitie Geens. Ze zijn tot een akkoord gekomen om kraken anders aan te pakken.

In de toekomst zullen eigenaars een klacht kunnen indienen bij de politie, waardoor de krakers sneller uit hun huis gezet kunnen worden. Het akkoord moet nog vertaald worden in een wetsvoorstel.

Dit artikel delen

Suggesties voor u