Een huis of appartement verhuren ? Drie manieren om stress en zorgen te vermijden!

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 oktober 2021

De extreem lage rente en de onzekerheid op de aandelenmarkt zetten veel mensen ertoe aan om in vastgoed te investeren en dat dan te verhuren.  Maar effectief beheer vergt tijd en kennis. Huurders die te laat of niet betalen, technische of administratieve problemen die zich op elk moment kunnen voordoen, nieuwe huurders vinden… het is allemaal niet evident. Verhuren is ingewikkelder dan het lijkt. Daarom drie pistes om in alle sereniteit te verhuren. 

nouveaux règlements

1. Vertrouw de verhuur van uw eigendom toe aan een makelaar of verhuurbeheerder

Verhuurbeheer bestaat erin het hele verhuurproces toe te vertrouwen aan een makelaarskantoor of een verhuurbeheerder. Hun rol? Deze deskundigen zorgen voor alles namens de verhuurder: het verkrijgen van het EPB-certificaat, het zoeken van huurders, het uitvoeren van de inventaris van de inrichting, het ondertekenen van het huurcontract, het innen van de huurgelden, het controleren van de verzekering van de huurders, het oplossen van eventuele problemen met de verwarmingsketel en andere technische problemen die zich op elk moment van de week kunnen voordoen, enzovoort. U moet in dit geval tussen 6 en 10% van de huurprijs betalen voor deze dienst en sommige beheerders werken op forfaitaire basis. Het verhuurbeheer zit in de lift, wat aantoont dat de kosten van deze dienst ruimschoots worden gecompenseerd door de voordelen, in de eerste plaats de gemoedsrust!

2. Schakel een sociaal makelaarskantoor in

Dit is de sociale versie van het verhuurbeheer. Sociale makelaars beheren de verhuur van particuliere woningen namens verhuurders en richten zich daarbij op een bijzonder publiek: de kansarmen. Ook hier is de verhuurder verzekerd van enige gemoedsrust. In ruil daarvoor stemt hij ermee in zijn huur te verlagen – gemiddeld met zo’n 25%. De voordelen van dit systeem zijn talrijk. In de eerste plaats is er de zekerheid van een gegarandeerde huur en de restauratie van het onroerend goed aan het einde van het mandaat. De eigenaars genieten ook aanzienlijke fiscale voordelen, zoals een bevriezing van het kadastraal inkomen voor een periode van 9 jaar en een belastingvermindering bij het uitvoeren van renovatiewerken. 

3. Sluit een verzekering af tegen onbetaalde huur

Tenslotte, als u toch vastbesloten bent om uw huurpand zelf te beheren, kunt u zichzelf beschermen tegen het risico van onbetaalde huur door een verzekering tegen onbetaalde huur of een huurwaarborg af te sluiten. Verschillende verzekeringsmaatschappijen en banken bieden dit aan. Vergeet niet dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen die vooraf zijn genomen, wanbetalingen niet alleen anderen overkomen… Het is dus de moeite waard om dit uit te zoeken!

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u