Een huis verhuren aan vluchtelingen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Een handje toesteken in de vluchtelingencrisis

Hulporganisaties roepen burgers op om woningen te verhuren als tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers. Door de hulp in te roepen van hulpvaardige Vlamingen, hopen Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen het tekort aan opvangplaatsen voor vluchtelingen op korte tijd terug te dringen.

vluchtelingen

Tekort aan individuele opvangplaatsen

Wanneer vluchtelingen in BelgiĂ« aankomen, kunnen ze asiel aanvragen. Dan verblijven ze normaal gezien in een opvangcentrum voor asielzoekers. Na een periode van vier maanden kunnen ze vragen om naar een particuliere woning te verhuizen. Maar daar knelt het schoentje: er is een toenemend gebrek aan individuele opvangplaatsen.

In heel BelgiĂ« waren er afgelopen zomer zo’n 650 individuele opvangplaatsen. Een tweehonderdtal van die opvangplaatsen beschouwt men als buffer, die men onder normale omstandigheden niet moet inzetten. De uitbreidende vluchtelingencrisis, met hoge percentages aan erkende vluchtelingen, heeft er echter voor gezorgd dat ook de buffer volzet is. Dat meldden Caritas International en Vluchtelingennetwerk Vlaanderen.

Solidariteitsgevoel van huiseigenaars

Om het gebrek aan opvangplaatsen op te vangen, willen de hulporganisaties het solidariteitsgevoel van huiseigenaars aanspreken. De organisaties zoeken naar bewoonbare woningen waar ze voor minstens zes maanden asielzoekers kunnen huisvesten. Dat de verhuurders daarvoor een correcte huurprijs ontvangen, spreekt voor zich, benadrukt Caritas. Bovendien staan Caritas en Vluchtelingenwerk ook in voor het beheer en onderhoud van de woningen.

Zelf je steentje bijdragen?

Beschik je over een tweede woning die bewoonbaar is maar momenteel niet in gebruik is? Dan kun je overwegen om het vastgoed te verhuren voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Wie geĂŻnteresseerd is, kan contact opnemen met Caritas International met vermelding van alle zinvolle informatie over de woning, zoals het adres en hoeveel personen er terecht kunnen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u