Een repetitieruimte in je huis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Haalbaar of niet?

Ben je een muzikant die ervan droomt om ooit nog een onsterfelijke wereldhit te schrijven? Of heeft een van je kinderen zonet een punkgroep opgericht waarmee ze de podia willen bestormen? Dan heb je een repetitieruimte nodig, want zonder oefenen raak je nergens. Extra handig is het natuurlijk als je zo’n repetitieruimte gewoon bij je thuis hebt. Maar is dat wel haalbaar? Want je mag uiteraard niet voor geluidsoverlast zorgen.

repetitie ruimte

Een eigen repetitieruimte

Een plek vinden om ongestoord aan muziek te werken is niet zo evident in Vlaanderen. Repetitieruimtes die je kunt huren zijn schaars, duur en vaak volzet. Een eigen repetitieruimte bij je thuis biedt natuurlijk heel wat voordelen. Niet alleen kun je die indelen zoals jij dat zelf wil, je oefenlokaal is ook altijd beschikbaar en je kunt er je materiaal gewoon laten staan.

Je repetitieruimte isoleren

Niet elke woning is geschikt om een repetitieruimte in onder te brengen. Woon je op het platteland of zet je een nieuwbouwwoning, dan heb je natuurlijk meer vrijheid.

Voor een degelijke akoestische isolatie is het belangrijk om een zware constructie op te trekken, bijvoorbeeld in betonsteen. Zwaar materiaal is namelijk moeilijk in beweging te brengen met geluidsgolven.

Is een betonnen constructie geen optie, dan moet je kiezen voor akoestische ontkoppeling: twee massa’s die van elkaar gescheiden worden door een luchtspouw of een elastische veer. Dit principe wordt toegepast bij een zogenaamde ‘box in box’-repetitieruimte.

Enkele tips voor je constructie

Voor de constructie van een ‘box in box’-systeem met een optimale akoestische isolatie neem je het best contact op met een architect of een ingenieur.

Tussen je bestaande muren, plafond en vloer en de wanden van je box breng je voor een optimale isolatie steeds rotswol en twee lagen gipskarton aan.

Zorg ook voor aangepaste akoestisch isolerende deuren en ramen. Ook kun je kiezen voor twee aparte, van elkaar gescheiden ramen en deuren achter elkaar.

Ventilatie in je repetitieruimte blijft sowieso een heikel punt. Maak je gaten in de wanden, dan kan ook het geluid langs daar ontsnappen. De oplossing is een zogenaamde ventilatiekast: een koker met tussenschotten, die aan de binnenkant met isolerend materiaal wordt bekleed.

Dit artikel delen

Suggesties voor u