Een speciale design woning: een ondersteboven huis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Een woning op zijn kop als design of kunst

Als er veel rommel is in huis zeggen we wel eens: ‚Äúhet huis staat op zijn kop‚ÄĚ. Maar heb je wel eens een huis gezien dat √©cht ondersteboven staat? Een huis dat op zijn kop staat is niet zo uniek als je zou denken. Op verschillende plaatsen ter wereld bouwden kunstenaars en architecten design woningen die ondersteboven staan.

ondersteboven huis

Ondersteboven woningen met een opmerkelijk design

Design woningen zijn er in alle vormen, soorten en maten, en dat mag je heel letterlijk nemen. Soms zijn woningen ook een echte kunstvorm. De lijn tussen kunst en architectuur is immers heel erg dun. Een heleboel kunstenaar-architecten spelen met de vormen van een traditioneel huis. En wat is dan beter dan een huis gewoon letterlijk op zijn kop zetten?

Een echte design woning op zijn kop

Sommige huizen die ondersteboven lijken te staan, zijn echte design woningen. Deze huizen lijken aan de buitenkant op hun kop te staan, maar binnenin zijn ze dankzij een ingenieus design perfect bewoonbaar.

Een ondersteboven woning als kunst

De meeste design woningen die ondersteboven staan vervullen echter andere functies. Sommige zijn louter kunstwerken, zoals de kerk die onderstboven leunt op haar toren, gebouwd door Dennis Oppenheim. In Wenen lijkt er dan weer een gezinswoning ondersteboven in het dak van het Museum van Moderne Kunst gevallen te zijn. Dit kunstwerk door Erwin Wurm wordt ‚ÄėHouse Attack‚Äô genoemd. Ook in pretparken overal ter wereld kan je woningen en gebouwen vinden die op hun kop lijken te staan.

Duizeligheid in een omgekeerd interieur

Alle voorgaande ondersteboven woningen waren slechts kunstwerken om naar te kijken of waren vanbinnen een normale design woning. Er bestaan echter ook huizen die √©cht op hun kop staan. In Duitsland en Polen werden huizen gebouwd waarin niet alleen de buitenkant, maar ook het volledige interieur op zijn kop staat. De constructeur van het Upside-Down House in Polen wou met dit project de desori√ęntatie van de mensen in een snel veranderende maatschappij uitdrukken. De constructie van dit aparte design huis duurde maar liefst vijf keer langer dan gepland omdat de vakmannen last hadden van duizeligheid. Enkele ondersteboven huizen zijn toegankelijk voor bezoekers, die eveneens klagen van duizeligheid na hun bezoek aan zo‚Äôn opmerkelijke design woning. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u