Een station als design woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Oude stationsgebouwen krijgen een nieuwe bestemming

Voor meer en meer stationsgebouwen dreigt leegstand, vooral omdat stations verdwijnen door besparingen van de NMBS. Gelukkig krijgt een oud stationsgebouw dikwijls een nieuwe bestemming. Het kan een echte design woning worden waarvan je een echt pareltje maakt. Een station als design woning heeft qua interieurinrichting veel mogelijkheden en de combinatie van trendy en karakteristiek maakt er een aantrekkelijk geheel van.

Lier

Goedkoop alternatief

Vroeger werd een deel van het stationsgebouw sowieso bewoond door de stationschef. Maar die traditie is al enige tijd verdwenen waardoor het woongedeelte van het station leeg komt te staan. En dat is zonde. In zijn zoektocht naar alternatieven beslist de NMBS dikwijls om het gebouw te koop te zetten of verder als woonst te verhuren. Ook al blijven er uiteraard treinen voorbijkomen, het grote voordeel van dit soort woningen is dat ze helemaal niet duur zijn.

Geschikte design woning

Redenen genoeg dus voor De Belgische Spoorwegen om hun leegstaande panden nieuw leven in te blazen. En jij kan ook je slag slaan door de oude stationsgebouwen te kopen of huren en er een design woning van te maken. Wanneer geen kandidaten worden gevonden, dreigt immers de sloophamer. Heel wat gebouwen worden voor een prikje verkocht, maar de kostprijs van de renovatiewerken mag niet onderschat worden. In veel gebouwen is er immers geen verwarming of sanitair voorzien.

Oude elementen en trendy meubels

Niet alleen treinfanaten wonen graag in een afgedankt station. Treinen blijven een magische aantrekkingskracht uitoefenen. De snelheid, het geluid, de slagbomen die naar beneden gaan, het belgerinkel… Je ziet sommige mensen zo wegdromen. Het gaat om gebouwen die de tijd van weleer uitstralen. De oude elementen kan je combineren met trendy en moderne meubels die een mooi geheel opleveren: een echte design woning. Als je geïnteresseerd bent in een optrekje met geschiedenis, meld je je gewoon aan bij de NMBS.

Beschermde monumenten

Zowel in de keuken, de woonkamer als de badkamer zijn er heel wat mogelijkheden in een station als design woning. De design elementen vormen een perfecte aanvulling op de oorspronkelijke bouwstijl die dikwijls dateert uit de het eind van de 19de eeuw of het begin van de 20ste. Je moet er wel rekening mee houden dat het soms beschermde monumenten zijn en dat er aan de buitenkant niet veel veranderd mag worden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u