Een terras of een tuin : Wat is de beste keuze ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Heb je rondom je woning nog wat ruimte vrij? Dan kun je misschien wel een terras of een tuin aanleggen. Wat je ook kiest, beide opties vormen een mooie meerwaarde voor je woning. Want even zorgeloos genieten in eigen hof, daar zegt toch niemand ‘neen’ tegen?

tuin of terras

Zomers genieten

Heel wat mensen houden van verre, exotische reizen, maar ook in ons Belgenland kun je bij momenten heerlijk van de zon genieten. En waarom zou je dat niet in je eigen achtertuin doen? Even verpozen met een boek, aperitieven met je familie, een gezellige barbecue, … De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wist je trouwens dat studies uitwijzen dat wat groen rond je huis je gelukkiger maakt en minder gestrest? En dat een tuin of een terras – meer nog dan de meubels en de decoratie in de woning –  bijdraagt tot het zo gegeerde ‘thuisgevoel’?

Ten slotte is het ook nog goed om te weten dat een tuin of een terras je een extra troef in handen geeft als je je woning wilt doorverkopen, tenminste: op voorwaarde dat je alles goed onderhouden hebt.

Kiezen voor een tuin …

Hou je van planten en bloemen? Heb je groene vingers? Dan is een eigen tuin wellicht jouw grote droom. Vooraleer je begint met planten en zaaien is het wel zo verstandig om een en ander goed te overdenken. Vraag je eerst af welk type tuin je graag wil. Heb je een siertuin, een tuin waar je kinderen kunnen ravotten, een moestuin of een combinatie van dat alles voor ogen? Pas als je een idee hebt van waar je naartoe wilt, kun je beginnen met het ontwerp van je tuin.

Het uittekenen van je tuin kun je overlaten aan een professionele tuinarchitect of je kunt zelf aan de slag gaan met gespecialiseerde software of – waarom niet? – potlood en papier. Houd zeker rekening met de ligging, oriëntatie, beschikbare oppervlakte en de grondsoort van jouw terrein. Cruciaal is indeling van de beschikbare ruimte. Heb je niet veel vierkante meters ter beschikking? Geen paniek: ook kleine tuinen kunnen de moeite waard zijn. Misschien kun je zelfs met je buren afspreken om een deeltuin aan te leggen.

… of voor een terras!

Heb je besloten om een terras aan te leggen? Dan zijn er wat meer zaken om rekening mee te houden. Zo heb je voor een verharde constructie in principe een vergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk. Informeer je dus zeker op voorhand bij je gemeente!

Net als bij een tuin heb je voor een terras een waaier aan mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • een houten terras
  • een terras in steen (klinkers, keramische buitentegels, betonnen terrastegels, natuursteen, â€¦)
  • een terras met tegels of planken in kunststof (houtcomposiet)

Bij het uittekenen van je terras moet je zeker rekening houden met de hoogteverschillen die je wilt overbruggen. Kijk je terrein ook na op ondergrondse elementen zoals een waterput of een mazouttank.

Daarnaast is het cruciaal om een afwatering voor je terras te voorzien, zodat er na een regenbui geen plassen blijven staan. Ten slotte is ook de aansluiting van je terras aan de onderkant van je gevel een speciaal aandachtspunt.

Denk trouwens niet dat dat een terras het per definitie zonder groen moet stellen. Met enkele planten in terraspotten bereik je al snel een mooi effect. Als je terrein groot genoeg is, kun je uiteraard ook je terras op een stukje tuin laten aansluiten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u