Een tweede woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Niet langer enkel voor de happy few

Investeren in een tweede woning? Op een moment dat de economie nog altijd verre van optimaal is, er continu bespaard wordt en beleggingen almaar minder opbrengen? Het klinkt misschien allesbehalve vanzelfsprekend, maar toch is dat wat veel eigenaars doen. Een tweede verblijf of opbrengsteigendom kopen blijkt zelfs een interessante manier te zijn om je spaargeld toch te laten renderen.

seconde résidence

Sparen door … goedkoop te lenen?

We hoeven het vast niet nog eens te zeggen, maar doen het toch: spaargeld brengt nagenoeg niets op. Kreeg je aan het begin van de jaren 90 soms nog 6 of 7 procent rente op je spaargeld, dan moet je het nu stellen met minder dan 1,5 procent. Ook andere beleggingsformules, zoals kasbons en fondsen, leveren almaar minder op. Net daarom gaan particulieren en ondernemingen op zoek naar alternatieve manieren om hun geld te laten renderen.

Algauw dient vastgoed zich aan als een degelijke en duurzame investering met een mooi rendement. De redenen liggen voor de hand:

  • Bouwgrond wordt almaar schaarser.
  • Er is een aanhoudende vraag naar nieuwe woningen, appartementen en zorgvastgoed,  die moeilijk vervuld kan worden. Dat doet de prijzen stijgen.
  • Vastgoed is tastbaar. Terwijl beleggen op de beurs riskant is Ă©n aanvoelt, is een belegging in onroerende goederen heel reĂ«el. Je weet wat je koopt.

De belangrijkste reden is echter de historisch lage rente op woonkredieten. Met andere woorden: lenen is spotgoedkoop. Hoewel banken nog altijd bepaalde eisen stellen aan gezinnen die een lening willen aangaan, wordt lenen door de lage rentes toch toegankelijker.

Fiscale voordelen van een tweede woning

De aflossingen van een woonkrediet voor je enige en eigen woning kun je fiscaal aftrekken, wat lenen erg voordelig maakt. Deze regeling (de Vlaamse woonbonus) gold  tot voor kort  niet voor een tweede woning of opbrengsteigendom. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de woonbonus uit te breiden naar tweede verblijven. Ze zette daarmee een bizarre situatie recht waarbij wie leende voor een tweede woning méér voordelen plukte (via de fiscale regeling van het pensioensparen) dan wie leende voor zijn enige en eigen huis (via de woonbonus).

Wanneer je een tweede woning koopt, leen je dus goedkoop Ă©n geniet je van een fiscaal voordeel.

Dit artikel delen

Suggesties voor u