Een veranda bouwen in België: we zetten alles wat je moet weten op een rij

Ludovic Van Rampelbergh
Geschreven door Ludovic Van Rampelbergh
18 april 2023

België heeft een jarenlange traditie in de verandabouw. Belgen houden van veranda’s. Ze bieden dé oplossing om hun woning uit te breiden en zo te genieten van meer natuurlijk licht het hele jaar door! Onze handige gids loodst je door de regelgeving en de vele veranda mogelijkheden om de veranda van je dromen te realiseren.

Eerste stap: de aanbouw van een veranda aan je woning, mogelijk of niet?

Voor deze belangrijke eerste stap kunt je best een ervaren en betrouwbare aannemer onder de arm nemen.

Tweede stap: de stedenbouwkundige vergunning

Verschillende factoren bepalen of je voor de bouw van je veranda al dan niet een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. De stappen die je daarvoor moet ondernemen bij je gemeente zijn ook nog eens afhankelijk van gewest tot gewest. Meer informatie kun je vinden in het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening, kortweg BWRO, of het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening (WRO) en voor Vlaanderen raadpleeg je best de gemeentelijke verordeningen. Lees ook ons artikel over dit onderwerp.

Even resumeren: in Brussel is het altijd verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen als je een veranda wil bouwen. In Wallonië is een melding van de bouw van je veranda voldoende op voorwaarde dat de veranda maximum 40 m² groot is. In Vlaanderen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig, maar net als in Wallonië geldt er wel een meldingsplicht bij de gemeente, en afhankelijk van de regio is soms een vergunning vereist.

Derde stap: de thermische isolatie van je veranda

De thermische isolatie van je veranda voorkomt warmteverlies. Ook hier verschillen de voorschriften per gewest of gemeente: je kunt het beste telefonisch contact opnemen met een verandaspecialist in je gemeente. Hoe dan ook, of er nu wel of geen isolatie nodig is, het verbetert de energiebalans van de woning en verhoogt de vastgoedwaarde.

Vierde stap: welke soort veranda kiezen?

Eens je de goedkeuring hebt voor het bouwen van je veranda, is het tijd om na te gaan welke soort veranda je graag zou willen. Wordt het een veranda in PVC, aluminium of hout?  Een veranda in PVC is goedkoper, maar houten veranda’s bieden een mooiere afwerking.  Als je liever kiest voor een pergola, neem dan een kijkje in dit artikel.

Vijfde stap: de kostprijs van je veranda

Ook je budget bepaalt mee welk type veranda je uiteindelijk zal kiezen. Een veranda in PVC is het goedkoopst, de prijs is gemiddeld 300 € per m². De prijs van een houten veranda schommelt doorgaans rond de 1500 € per m².  Een aluminium veranda is het duurst, tot 2.500€ per m².

In België vind je heel wat ervaren en betrouwbare aannemers, maar het kiezen van de beste verandaspecialist tegen de beste prijs kan een uitdaging zijn. Vergelijk zoveel mogelijk offertes voordat je een keuze maakt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u