Een verticale tuin : Het perfecte vleugje groen ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Het perfecte vleugje groen voor jouw stadswoning?

Belgen houden van tuinen, dat staat vast. Helaas beschikt niet iedereen over een grote lap grond om naar hartenlust te experimenteren met bloemen, grassen, struiken en andere planten. Als je in de stad woont, zijn de mogelijkheden op het eerste gezicht behoorlijk beperkt. Toch is er een uitkomst. In dit artikel kom je alles te weten over verticale tuinen.

Persoon op de fiets die voor een huis rijdt dat bedekt is met een verticale tuin

Wat is een verticale tuin precies?

Het lijkt een vreemd begrip, een verticale tuin. Planten groeien inderdaad omhoog, maar een tuin ligt toch altijd op een horizontaal vlak, zou je denken? Niet per definitie. Het is ook mogelijk om planten te laten groeien op gevels of andere muren, en dat zowel binnen als buiten. Je kunt om een verticale tuin aan te leggen zelf een systeem in elkaar knutselen of kiezen voor een kant-en-klare oplossing. Ook kun je een beroep doen op een gespecialiseerde firma.

Verticaal tuinieren is vandaag een heuse trend. Het is een slimme manier om in de stad van wat groen te genieten als je een kleine oppervlakte ter beschikking hebt. Een verticale tuin maak je zo complex als je zelf wilt. Je kunt je beperken tot enkele plantjes in boven elkaar gemonteerde bakken of opteren voor een ingewikkeld systeem, compleet met irrigatie.

Een verticale tuin aanleggen: onze tips

Bij een verticale tuin zijn drie zaken cruciaal: de locatie, de constructie en de soort planten. Kies die dus allemaal met zorg en weeg de voor- en nadelen van elke optie goed af tegen elkaar af.

  • Ben je niet zo’n handige harry? Kies dan voor een kant-en-klare oplossing of doe een beroep op een gespecialiseerde firma.
  • Verzeker je van een goede verankering en maak je verticale muur zeker niet te zwaar.
  • Gebruik voldoende potgrond en zorg ervoor dat overtollig water vlot kan weglopen.
  • Voorzie een watergeefsysteem en plaats de planten die het meeste water nodig hebben onderaan.
  • Ga je de planten manueel begieten? Zorg er dan voor dat je overal goed bij kunt.

Ga je voor een geveltuin? Vergeet je vergunning niet!

Op je terras mag je zoveel verticaal tuinieren als je wilt. Anders wordt het als je een geveltuin gaat aanleggen en daarvoor enkele stoeptegels wilt uitbreken. In sommige gemeentes moet je daar eerst een vergunning voor aanvragen. Heb je die niet, dan loop je het risico op een GAS-boete. In andere gemeenten geldt er enkel een meldingsplicht en kun je voor een geveltuin zelfs een premie krijgen. Je goed informeren is dan ook de boodschap!

Sowieso is het een must om de regels in jouw gemeente er eens op na te lezen. Zo zijn planten met doornen meestal verboden en ben je verplicht om voldoende ruimte te laten voor passanten en voor nutsvoorzieningen.

Maak ook tijd voor het onderhoud

Of je nu horizontaal of verticaal tuiniert: je planten onderhouden moet je altijd doen. Trek dus de nodige tijd uit om zieke of dode planten te verwijderen en indien nodig te vervangen door andere. Vergeet ook niet om af en toe te snoeien, zodat de takken van de planten niemand hinderen.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u