Een woning renoveren, waarom doen Belgen dat?

Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen woning te bouwen? Door de stijgende prijzen moet deze droom echter vaak bijgesteld worden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een woning te renoveren. Maar waarom koopt de Belg een woning die nog renovatie nodig heeft? Welk budget geven ze hieraan uit? En voeren ze de werken zelf uit of doen ze een beroep op professionals? Ontdek de antwoorden van de enquête die Batibouw uitvoerde bij 1400 Belgen.

promoteur immobilier

Waarom renoveert de Belg zijn woning?

Het wooncomfort is voor de Belgen de belangrijkste reden om een woning te renoveren. Zich goed voelen in de eigen woning en voldoende comfort hebben, is voor hen van groot belang. Daarnaast verbouwen de Belgen ook om energie te besparen. Dit is natuurlijk een zeer positieve trend. Zowel je portemonnee als het milieu hebben namelijk baat bij een lager energieverbruik. Nog een andere reden om te renoveren, is om de waarde van de woning te verhogen.

Hoelang duren renovatiewerken?

De meerderheid (78%) voert alle renovatiewerken niet in één keer uit. De meeste Belgen spreiden deze werken over een langere periode, waarbij de meeste renovaties meer dan een jaar duren. Dit heeft alles te maken met de betaalbaarheid van de werken. Mensen willen nog steeds zeer graag investeren in een eigen woning, maar willen dit ook op een kostenefficiënte manier doen. Je kan bijvoorbeeld eerst beginnen met de isolatie van je huis, zodat je al kan besparen op je energiefactuur. Daarna kan je investeren in een nieuwe keuken of badkamer. Uit de enquête blijkt verder dat de meeste mensen hun sanitair of badkamer renoveren. Dit rijtje wordt aangevuld door de vernieuwing van de verwarming, het buitenschrijnwerk, de elektriciteit en het dak.

Wat is het kostenplaatje van een renovatie?

Laat je het werk volledig uitvoeren door professionals? Dan behoor je tot de 30% Belgen die de volledige renovatie uitbesteedt. Slechts 8% voert de werken volledig zelf uit. De meeste mensen steken hun handen uit de mouwen, maar doen daarnaast ook een beroep op de kennis en het vakmanschap van professionals. Deze keuze bepaalt natuurlijk mee hoeveel de renovatie kost. In ongeveer 46% van de gevallen wordt er een bedrag van meer dan 50.000 euro uitgegeven. Dit renovatiebudget wordt voornamelijk verkregen uit eigen middelen (81%), maar ook premies en subsidies (28%) en leningen (48%) financieren de verbouwing.

Dit artikel delen

Suggesties voor u