Een woning schenken aan je kind

Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Goedkoper sinds 1 juli

Heb je geïnvesteerd in vastgoed en wil je een deel daarvan schenken aan je kind? Of heb je één eigendom die je wilt schenken om erfeniskosten te vermijden? Dan hebben we goed nieuws: sinds 1 juli is het schenken van een woning aan je kind een stuk goedkoper geworden. 

een woning schenken

Een woning schenken aan je kind, hoe doe je dat?

Bij een schenking geef je je woning aan je kinderen terwijl je nog leeft. Dat kan echter niet zomaar: je moet dan zogenaamde schenkingsrechten betalen. Het komt er dan op aan om de schenkingsrechten die je moet betalen te vergelijken met de successierechten. Liggen de successierechten lager, dan wacht je misschien beter met het schenken van een woning totdat de kinderen erven. Houd er ook rekening mee dat je naast de schenkingsrechten mogelijk nog andere bijkomende kosten moet betalen, zoals de aktekosten van de notaris.

Hoe worden de schenkingsrechten bepaald?

De schenkingsrechten die je betaalt, zijn progressief: dat wil zeggen dat hoe meer je woning waard is, hoe hoger de aanslagvoet ligt. Daarnaast hangen de tarieven ook af van de familieband: hoe sterker die band, hoe lager het tarief dat je betaalt. Tot slot krijg je een korting op de schenkingsrechten indien de geschonken woning gerenoveerd wordt.

Een woning schenken wordt goedkoper

Sinds 1 juli is het schenken van een woning dus goedkoper geworden. De Vlaamse regering heeft de tarieven vereenvoudigd en verlaagd. Wat is er precies veranderd? Eerst en vooral gaan de tarieven naar beneden; vooral de hoogste tarieven profiteren daarvan. Daarnaast worden de categorieën vereenvoudigd: er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen bijvoorbeeld neven en nichten en broers en zussen. Vanaf nu zijn er nog maar twee categorieën: de rechte lijn (echtgenoot, partner of kinderen) en de niet rechte lijn. Ook de korting die je krijgt voor het renoveren van de woning is nieuw.

De nieuwe tarieven voor de schenkingsrechten zien er als volgt uit:

Eéngemaakte schalenTarief rechte lijn en partnersTarief niet rechte lijn
0 t.e.m. 150.000 euro3%10%  (Met energierenovatie: 9%)
150.000 tot 250.000 euro9% (Met energierenovatie: 6%)20% (Met energierenovatie: 17%)
250.000 tot 450.000 euro18% (Met energierenovatie: 12%)30% (Met energierenovatie: 24%)
Boven 450.000 euro27% (Met energierenovatie: 18%)40% (Met energierenovatie: 31%)
Dit artikel delen

Suggesties voor u