Een woning uit staalskelet, bouwvorm van de toekomst

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Bouwen in staal

Bij industriële projecten is staalbouw al jaren de normaalste zaak van de wereld. De bouwmethode is snel en flexibel en maakt grote overspanningen mogelijk. Ook voor woningbouw kan deze methode heel wat voordelen bieden, zeker voor mensen die in een strakke, moderne woonstijl willen bouwen.

staalskelet

Woning in staal bouwen

Een woning opgetrokken met staalskeletbouw bestaat uit een geprefabriceerde metalen structuur die aan de vloerplaat verankerd wordt. Tegen dit staalskelet worden de gevels en binnenmuren opgetrokken. Omdat geen enkele muur in de woning dragend is, kan je de binnenruimte volledig naar wens inrichten. Daarbij heb je de mogelijkheid om grote open ruimtes, vides, grotere volumes en overspanningen te maken. En om dezelfde redenen zijn verbouwingen ook heel makkelijk uitvoerbaar. Het resultaat is een stijlvolle woning met een ruimtelijk en industrieel karakter.

Staalskeletbouw: de afwerking

De afwerking van de gevel kan je naar wens uitvoeren. Meestal zie je langs de buitenzijde dan ook niet dat het om een woning uit staalbouw gaat. Een staalskelet biedt ook de mogelijkheid om grote raampartijen in de woning te integreren. Binnenin worden de muren meestal bepleisterd zoals in een traditionele woning, maar vaak blijft het stalen skelet zichtbaar.

Kostprijs & architecten voor een staalbouwwoning

Een kwalitatieve woning uit staalskeletbouw kan veel goedkoper zijn dan een traditionele woning, al hangt de uiteindelijke bouwkost natuurlijk steeds af van de afwerkingsgraad. Hoewel staalskeletbouw aan populariteit wint, zijn er nog steeds weinig architecten die ervaring hebben met dit soort woningbouw. Dus je zal goed moeten zoeken naar een bouwfirma die zich op deze techniek toelegt…

Dit artikel delen

Suggesties voor u