Eerste CO2 zuinige baksteen of ‘carbon buster’

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Britten ontwikkelen baksteen dat CO2 kan opslaan

Dat beton milieubelastend is, is niet heel verrassend. De productie van cement alleen al is goed voor tien procent van de wereldwijde COuitstoot. Het Britse bedrijf ‘Lignacite’ ontwikkelde daarom een baksteen die tijdens de productie meer CO2 opneemt dan het uitstoot. Bovendien bestaat de steen voor de helft uit gerecycleerd materiaal. De eerste klimaatvriendelijke of CO2 zuinige baksteen is dus een feit. 

Ecologie

De zoektocht naar een klimaatvriendelijke baksteen

Lignacite was al een tijdje aan het experimenteren om milieu- en klimaatvriendelijke bakstenen te produceren. Experimenten met houtzaagsel, glas en schelpen leverden echter niet het gewenste resultaat op, omdat cement nodig bleef. En daar knelde het schoentje, omdat het net cement is dat zo milieubelastend is.

De Carbon Buster

De Carbon Buster bracht daar verandering in. Deze baksteen bestaat uit gerecycleerd materiaal, water en restmateriaal. Dat restmateriaal is dan weer afkomstig van centrales die afval omzetten in energie. Door er CO2 in te injecteren, ontstaat een nieuw materiaal dat dienst kan doen als bouwmateriaal. En omdat de COrechtstreeks in het product terechtkomt, vermijdt men blootstelling aan deze schadelijke stof.

Dit vernieuwende productieproces maakt dat de steen niet alleen klimaatneutraal, maar zelfs COnegatief is. Tijdens de productie van de Carbon Buster wordt er, per ton, 14 kilogram meer COopgenomen in het product dan dat er uitgestoten wordt.

Het idee achter deze Carbon Buster is gebaseerd op een onderzoek van de University of Greenwich om restmateriaal uit centrales om te zetten in energie.

Dit artikel delen

Suggesties voor u