Eigen huis is almaar vaker een bron van inkomsten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Eigenaars verhuren kamers aan studenten of toeristen

Almaar meer huiseigenaars kiezen ervoor om¬†munt te slaan uit hun eigen woning. Dat stelt¬†Eric Cloes, hoofdredacteur van ‚ÄėIk ga bouwen & renoveren‚Äô, vast in een column. Hij haalt twee concrete voorbeelden aan: het succes van Airbnb en de trend om woningen op te splitsen in meerdere studentenkamers.

Kamer verhuren voor een aribnb

Airbnb: particulieren verhuren aan elkaar

Zoals Uber met zijn zelfstandige chauffeurs in veel steden de functie van taxibedrijven heeft overgenomen, doet Airbnb iets gelijkaardigs voor kamerverhuur en hotels. Eigenaars bieden via het internet een kamer, een volledig appartement of een vakantiehuisje te huur aan. Dat kunnen ze relatief goedkoop doen, waardoor de consument snel toehapt. De huurder doet zich een voordeel door het grotere aanbod en de lage prijs, terwijl de eigenaar en verhuurder extra inkomsten verkrijgt.

Toch wijst Cloes erop dat zulke initiatieven verreikende gevolgen hebben: ‚ÄúOm te beginnen is er de oneerlijke concurrentie voor de hotelsector. Eigenaars die deelnemen aan Airbnb trekken zich bovendien niets aan van de mogelijke neveneffecten, zoals een explosie van de huurprijzen of de onmogelijkheid voor bepaalde gezinnen om nog onderdak te vinden.‚ÄĚ

Een kamer verhuren aan een student

Diezelfde effecten spelen, aldus Cloes, ook in het toenemende verhuur van studentenkamers in steden als Gent en Leuven. Een woning met verschillende eenheden, zoals studio‚Äôs of studentenkoten, brengen over het algemeen meer op dan wanneer het huis als een geheel wordt verhuurd. Verhuurders spelen daarop in door stadswoningen almaar vaker op te delen. Woningen die opgesplitst zijn of opgesplitst kunnen worden, leveren meer op √©n gaan makkelijker van de hand, zo blijkt. Toch heeft ook deze tendens negatieve gevolgen. Vooral voor gezinnen is de ‚Äėverkamering‚Äô desastreus: het aanbod gezinswoningen neemt af, de prijs neemt toe.

Dit artikel delen

Suggesties voor u