Eigen tuin eerst: over de Belg en zijn tuin

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

In de zomer op je terras genieten van de zon, gezellig buiten aperitieven, een barbecue organiseren… Het doet je al helemaal wegdromen! In je eigen tuin kan je jezelf volledig ontspannen en genieten van de rust en het uitzicht op je eigen stukje groen. Wie op dit moment geen tuin heeft, kan hier natuurlijk enkel van dromen.

Een man slaapt midden in zijn tuin

Een tuin maakt gelukkig

Uit onderzoek van ILIV, het kenniscentrum over het belang van thuis, blijkt dat Belgen graag een eigen stukje groen hebben. Een tuin maakt de Belg gelukkiger, minder gestresseerd en creëert een thuisgevoel. Uit de cijfers blijkt ook dat mensen zich vooral thuis voelen in een woning door de mensen die hen omringen, maar ook een terras of tuin heeft een sterke invloed op dat ‘thuisgevoel’. De Belg vindt dit zelfs nog belangrijker dan de decoratie of meubels in de woning. Volgens hen hoort een tuin onverbiddelijk bij hun droomwoning.

Een eigen tuin: wat brengt de toekomst?

Niet iedereen heeft het geluk om een eigen tuin te hebben en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Volgens het Departement Ruimtelijke Ordening van de Vlaamse Overheid nemen de Vlamingen gemiddeld 571m2 in beslag, wat overeenkomt met meer dan 25% van de oppervlakte van Vlaanderen. Dit wil zeggen dat Vlamingen in de toekomst blij zullen moeten zijn met een kleinere tuin. Ook het delen van tuinen zal waarschijnlijk steeds meer opkomen.

Onderhoud je tuin

Gelukkig heeft toch de meerderheid onder ons een eigen tuin of terras. Heb jij momenteel een tuin? Start dan met het onderhouden van je tuin en terras. Verwijder het onkruid en fleur je tuin op met nieuwe planten en bloemen. Ook een vijver of zwembad zorgen voor een heel ander zicht… Het vergt wat werk, maar je zal er daarna zelf enorm van genieten en ook je kinderen kunnen nu buitenspelen.

Steeds meer Belgen starten bovendien met een eigen moestuin. Je eigen groenten kweken brengt je niet alleen verse groenten en kruiden op, het is ook een toffe bezigheid die voor veel mensen ontspannend werkt. Heb je enkel een terras of balkon? Zelfs dan kan je beginnen met een moestuin, vensterbank tuinieren wordt namelijk steeds populairder. Zelfs een moestuin op je dak behoort vandaag tot de mogelijkheden!

Dit artikel delen

Suggesties voor u