Extra korting als je oude woning sloopt voor je bouwt

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

Plan van minister Tommelein

Oude woningen renoveren loont, toch? Wel, niet altijd. Veel woningen zijn in te slechte staat om nog energiezuinig te renoveren. Ze verslinden energie en bieden een laag wooncomfort. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil eigenaars aanmoedigen om zulke huizen te slopen en te vervangen door duurzame nieuwbouw. De wortel van dienst? Een verlaagd btw-tarief.

Slopen of renoveren

Van stedelijke centra naar heel Vlaanderen

Wanneer je in Antwerpen of Gent een krot of een sterk verouderde woning koopt om ze te slopen en te vervangen door energiezuinige nieuwbouw, profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Dat voordeel bestaat al, maar uitsluitend in de grote steden in Vlaanderen.

Daar wil de Vlaamse minister van Energie nu verandering in brengen. Hij voert campagne bij de federale overheid om het toepassingsgebied van dit gunstregime uit te breiden naar het hele gewest. De maatregel is een succes, aldus Tommelein, en zou ook buiten de stedelijke centra voor een duurzame vernieuwing kunnen leiden.

Ruimtelijke shotgun

Tommeleins voorstel heeft twee doelen voor ogen:

  • Stadskankers â€“ plekken in de stad of het dorp die al jaren staan te verkrotten, maar te duur zijn om te vernieuwen – doen verdwijnen.
  • De energieprestaties van het Vlaamse woonpatrimonium opkrikken.

Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw ziet het voorstel positief in. “Want om via renovatiewerken zo’n huis voldoende energiezuinig te maken, zou je enorme kosten moeten maken. En dan nog is er geen garantie op een goed resultaat, waardoor je achteraf misschien nog steeds met veel te hoge energiefacturen wordt ge­confronteerd.”

Wanneer huis slopen, wanneer renoveren?

De afweging tussen renoveren en afbreken blijft – ook bij de uitbreiding van deze maatregel – moeilijk. Dat bevestigt ook Marc Dillen. Zijn advies? “Zodra een woning een volledig nieuw dak, nieuwe ramen en deuren en een nieuw verwarmingssysteem nodig heeft, raden we mensen aan om sloop te overwegen.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u