De Wet Breyne of de woningbouwwet bestaat al sinds 1971 en regelt de verkoop van woningen die nog gebouwd moeten worden of nog niet volledig afgewerkt zijn. Deze wet beschermt dus iederen die een een ‘sleutel-op-de-deur’ huis of een woning of appartement ‘op plan’ koopt, laat bouwen of verbouwen.
Bouwplannen? Dan zorg je best dat je op de hoogte bent over de woningbouwwet…
Wat houdt de wet Breyne concreet in?
De wet Breyne zorgt ervoor dat de toekomstige eigenaar de nodige en ook juiste informatie krijgt van de verkoper of bouwfirma. Daarom is de aannemer of verkoper wettelijk verplicht om een aantal punten in het verkoopscontract op te nemen. Op die manier weet je als toekomstige eigenaar zeker dat:
het voorschot maximaal 5 % van de totaalprijs bedraagt bij het ondertekenen van de overeenkomst.
de totaalprijs vooraf vastligt en deze moet correct in het contract vermeld staan.
de afgesproken bouwprijs gerespecteerd moet worden. De tussentijdse betalingen mogen niet hoger liggen dan de kostprijs van de reeds uitgevoerde werken.
de oplevering in twee fasen gebeurt. Tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering moet minimum 1 jaar liggen.
de verkoper is verbonden aan strenge aansprakelijkheidsregels. Hij is aansprakelijk voor verborgen gebreken, maar heeft ook een tienjarige aansprakelijkheid voor zware, zelfs zichtbare gebreken.
er een verplichte waarborg wordt voorzien die kan gaan tot 100 %.
de notaris en de architect een bijzondere tussenkomst en controle zullen uitvoeren, naast hun algemene informatieverplichting.
Wanneer iets in de overeenkomst strijdig is met de wet Breyne, dan worden deze clausules als ongeschreven beschouwd. Je kan je dan beroepen op deze wet om de aannemer op het matje te roepen.
Wet Breyne voorwaarden
Je bent moet dus ook aan een aantal voorwaarden voldoen om beschermd te worden door de Wet Breyne:
Je moet in het gebouw gaan wonen, het mag dus niet gaan om bijvoorbeeld een handelspand.
De aannemer of projectontwikkelaar moet voor het geheel van de werken instaan waarvoor je dus een algemene aannemingsovereenkomst afsluit. Als je verschillende aannemers inschakelt en coördineert, is de wet niet van toepassing.
Je moet één of meer betalingen doen voor de woning voltooid is.