Ga je bouwen op een helling? Laat je alvast inspireren!

Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Bouwen op een helling, evident is dat niet. Architect Eric Grondal ging de uitdaging aan, en zette een meer dan geslaagd resultaat neer! De woning staat in het midden van de natuur en gaat daar helemaal in op, met veel aandacht voor het ecologische aspect van wonen: de woning maakt gebruik van zonnepanelen, zo veel mogelijk natuurlijke verlichting en goede isolatie.

construire sur une pente

De juiste oriëntatie

De woning staat loodrecht op de helling. Niet evident, maar het moest om de juiste oriëntatie te krijgen. De omringende hoge bomen blokkeren immers veel natuurlijk licht, enkelen ervan moesten dan ook gekapt worden voor dit project. Toch is de impact op de groene omgeving minimaal gebleven. De juiste oriëntatie vinden was een hele uitdaging, maar het resultaat mag er zijn: het uitzicht hoeft niet onder te doen voor een natuurschilderij! De raampartij aan de voorkant van het huis loopt dan ook maar liefst over in twee verdiepingen.

Opgaand in de natuur

Bouwen op een helling is op zich al een grote uitdaging, maar de architect ging nog een stapje verder: hij ontwierp de woning zo dat ze bijna volledig opgaat in de natuur en in de omgeving. Zo werd er eerst en vooral gebruik gemaakt van kleuren uit de omgeving. Daarnaast werd er met materialen als koper, hout en baksteen gewerkt, die het geheel een natuurlijke uitstraling geven.

Bouwen op een helling: een ecologisch hoogstandje

Dat de woning zo goed opgaat in de natuur en de omgeving is geen toeval: de woning werd bewust op ecologische wijze ontworpen en gebouwd. Er werd een studie uitgevoerd om te bekijken welke isolatie nodig was en om te bekijken hoe men er zo energiezuinig mogelijk kan wonen:

  • Het huis is enorm goed geïsoleerd, zo is er overal gebruik gemaakt van driedubbele beglazing.
  • Een geothermische warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning.
  • Zonnepanelen op het platte dak zorgen voor warm water.
  • Een watertank die tot 10.000 liter regenwater kan opvangen zorgt voor water in de toiletten, voor de wasmachine en in de tuin.
Dit artikel delen

Suggesties voor u