Geluidsoverlast : Zó kun je er iets aan doen!

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Niets is zo vervelend als in je zetel zitten en voortdurend gestoord worden door straatlawaai of luidruchtige buren. Of het nu gaat om een luide grasmaaier, werkzaamheden, een repeterende muzikant of een hoogoplopende ruzie: geluidsoverlast is bijzonder hinderlijk. Maar misschien kan het ook aan de staat van jouw woning liggen dat je akoestisch geterroriseerd wordt. Door bij de aankoop of de renovatie van een woning extra aandacht te hebben voor mogelijke geluidshinder, kun je je heel wat kopzorgen besparen. Ontdek hoe je geluidsoverlast kunt vermijden.

Een stel wordt gestoord door geluidsoverlast

De ligging is cruciaal

Uiteraard loop je op sommige plaatsen meer risico op geluidshinder dan op andere. Wie in de studentenbuurt van een drukke stad gaat wonen, weet op voorhand dat het daar een pak minder rustig zal zijn dan op het platteland, te midden van de velden. Tenzij je natuurlijk in de aanvliegroute van een vliegveld gaat wonen, want ook dan zal je nachtrust ernstig verstoord worden.

De locatie van je nieuwe woning is dus cruciaal. Tip: wil je weten hoe druk of rustig het in een bepaalde wijk is? Maak dan een praatje met de buren. Je hoort al snel waar je aan toe bent …

Let op de indeling van de woning

Al even belangrijk als de ligging van je woning, is de indeling. Let vooral op de slaapkamers: die bevinden zich maar beter niet aan de straatkant of vlak naast de woonkamer van je buren.

Bij bestaande woningen kun je de indeling helaas niet kiezen. Wel is het mogelijk om met ingrijpende verbouwingen de bestemming van sommige ruimtes nog aan te passen. Vraag jezelf dus altijd af of dat de moeite loont. Misschien is het beter om nog even verder te zoeken naar een betere woning.

Isoleer je dak, vloer en muren

Om geluidsoverlast zo veel mogelijk te vermijden is het cruciaal om je woning degelijk te isoleren. Let bij het kiezen van je isolatiemateriaal en -technieken niet alleen op de thermische, maar ook op de akoestisch isolerende eigenschappen.

Uiteraard kun je ervoor kiezen om volledig luchtdicht te bouwen. Doe je dat niet, isoleer dan zeker je dak, vloer én muren. Tip: wist je dat een groendak bijzonder goed isoleert?

Ga voor superisolerende ramen én deuren

Ook het soort ramen en deuren dat je laat installeren is bepalend voor je rust. Ga indien mogelijk voor (drie)dubbele, geluidswerende beglazing. Heb daarnaast speciale aandacht voor het materiaal en de constructie van je ramen en deuren. Ramen- en deurenfabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe technieken om de akoestische isolerende eigenschappen van hun producten te verbeteren.

Kies voor een geluidsarm interieur

Ten slotte is het verstandig om bij de inrichting van jouw woning maatregelen te nemen om overmatig lawaai geen kans te geven. Kies bijvoorbeeld voor zachte materialen zoals kurk, parket of tapijt in plaats van keramische tegels. Ook kan het helpen om planten in huis halen en te kiezen voor gordijnen en stoffen zetels. Op die manier zal het geluid zich minder makkelijk in je woning verspreiden.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u