Goedkoop wonen anno 2014, is het nog mogelijk?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2015

Kunnen we de komende jaren nog een eigen woning betalen?

Goedkoop of betaalbaar wonen… het wordt één van de belangrijkste vraagstukken van de woningmarkt voor de komende jaren. Zullen we nog wel een betaalbare woning vinden in 2014 en de daaropvolgende jaren?

leencapaciteit

Gelukkig zijn de stijgende vastgoedprijzen niet de enige evolutie op de woningmarkt. Men is ook naarstig op zoek naar nieuwe bouwformules en woonconcepten die onze woningmarkt nieuw leven moeten inblazen.

Goedkoop wonen in 2014 – enkele alternatieven op een rij

Goedkoop wonen in 2014 kan op diverse manieren. In eerste plaats moet je de keuze maken tussen huren of kopen.

Gelet op de evolutie van de huurprijzen en de mogelijke belasting op huurinkomsten, lijkt huren een steeds minder aantrekkelijke optie. Op termijn heb je immers al de helft of zelfs drie kwart van een huis afbetaald en dan is het maar de vraag of de voordelen van het huren opwegen tegen de (eventuele) nadelen van een eigendom te kopen.

Gelukkig zijn er alternatieven…

Groepswoningen en samenhuizen

Zowel als huurder of als eigenaar kan je ervoor kiezen om samen met andere mensen samen te wonen. Wanneer je huurt, spreekt men van samenhuizen (of co-housing) en wanneer je koopt spreekt men over een groepswoning. In het geval van samenhuizen wordt er één huis gedeeld door meerdere personen. Bij een groepswoning spreekt men over zelfstandige woningen met minstens één gemeenschappelijke ruimte.

Het grote voordeel van beide concepten is dat alle kosten gedeeld kunnen worden of alleszins de kosten van de gemeenschappelijke delen: aankoop- of huurkosten, energiekosten, onderhoudskosten, enzovoort.

In Denemarken, Duitsland en Nederland lopen al jarenlang verschillende projecten en met succes. Ook in België kennen we het fenomeen al langer, denk maar aan de Begijnhofjes waar vele mensen ‘samen’ (maar toch apart) wonen.

Volgens een onderzoek uit 2013 zou trouwens 32% van de Belgen het zien zitten om samen te huizen…

Kangoeroewoning – Goedkoop wonen in familiale groep

De Vlaamse Overheid omschrijft kangoeroewonen als “het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen.” Maar op zich is het ook perfect mogelijk dat de zoon of dochter met zijn/haar vriend of vriendin intrekt in een apart woongedeelte in de ouderlijke woning.

Dit biedt voor het jonge koppel de mogelijkheid om te kunnen sparen voor een eigen huis terwijl ze gratis of zeer goedkoop en autonoom kunnen wonen bij hun ouders.

Wil je van je kangoeroewoning een zorgwoning maken waarin je dus maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen wilt onderbrengen? Dan legt de Vlaamse Overheid enkele voorwaarden opZorgwonen zal bovendien sterk aan belang winnen. Door de vergrijzing van onze gemeenschap, zal er steeds meer ruimte moeten voorzien worden in serviceflats en bejaardentehuizen. Deze accommodaties kunnen echter handenvol geld kosten, en door je ouders in jouw woning te laten inwonen, bespaar je heel wat op de kosten van zo’n verblijf in een service flat of tehuis.

Kleiner wonen

Ten slotte is het ook een optie op met z’n allen wat kleiner te wonen. Grote huizen op grote stukken grond staan gelijk aan grote onderhoudskosten. Bovendien zorgen technische innovaties er ook voor dat we steeds meer kunnen doen met minder ruimte.

Zo is er sinds enkele jaren een heuse trend waarbij men ‘klein wonen’ steeds opnieuw uitvindt door nieuwe woonformules (een bus omgebouwd tot mobiele woning) te bedenken maar ook door vernuftige oplossingen te vinden voor een optimaal ruimtegebruik.

‘Betaalbaar wonen’ is trouwens één van de thema’s op BATIBOUW 2014. Op BATIBOUW kan je dus ook nieuwe concepten en methoden ontdekken om goedkoper of betaalbaar te wonen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u