Het juiste ventilatiesysteem kiezen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

Luchtcirculatie tussen ophaal- en leverpunten

Vroeger werden huizen voornamelijk geventileerd door de wind en eventuele luchtlekken. Nu huizen veel beter geĂŻsoleerd zijn en iedereen zich bewust is van meer efficiĂ«nte systemen, kan een gecontroleerd ventilatiesysteem uiteraard niet ontbreken in je woning. Het juiste ventilatiesysteem kiezen, dat is een ander verhaal.

airco

Het nut van een ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem is meer dan een afzuigventilator. Het heeft meerdere belangrijke functies. Een ventilatiesysteem zuigt niet enkel dampen en verontreinigde stoffen uit je huis – het haalt ook verse buitenlucht naar binnen en verdeelt die in je huis. En dit alles volledig automatisch! Hoe werkt het?


Elk ventilatiesysteem bestaat uit twee elementen:

  1. Ophaalpunten in vochtige kamers zoals badkamers en keukens om muffe lucht naar buiten te zuigen.
  2. Leverpunten in slaapkamers en leefruimtes om buitenlucht naar binnen te halen.

Het ventilatiesysteem creĂ«ert luchtcirculatie tussen de ophaal- en leverpunten. Als je deze punten strategisch in je huis plaatst, kan je buitenlucht door je hele huis laten stromen.

Het ene ventilatiesysteem is het andere niet

Oppervlakte ventilatiesysteem

Het oppervlakte ventilatiesysteem is het eenvoudigste. De frisse lucht komt eenvoudigweg binnen via passieve ventilatieopeningen en voorziet adequate ventilatie voor kleine ruimtes. Voor grotere huizen heb je er meerdere nodig.

In line versus multiport ventilatiesysteem

Afzonderlijke afzuigkappen kunnen steeds Ă©Ă©n kamer ventileren. Met het in line ventilatiesysteem kan je ze aan elkaar verbinden om muffe lucht op te pikken in twee, drie of meer kamers. Je kan op verschillende snelheden ventileren. Het in line ventilatiesysteem is dus perfect geschikt voor kleine en middelgrote huizen, maar ook bruikbaar in grotere huizen.

Luchtwisselaar

Het luchtwisselaar ventilatiesysteem voorziet een evenwichtige luchtstroom en ook warmteterugwinning â€“ tot 85 procent van de uitgestoten lucht kan immers opgevangen worden. Door de inkomende luchtstroom te verwarmen, is een luchtwisselaar ventilatiesysteem perfect geschikt voor koudere klimaten.

Luchtwarmtepomp

Een ventilatiesysteem met luchtwarmtepomp is de efficiĂ«ntste manier voor warmteterugwinning. Bovendien kan een luchtwaterpomp systeem water verwarmen voor een heel gezin. De luchtuitstoot ventilator wordt beheerd door middel van timers, maar het warmteterugwinning systeem niet. Dat wordt enkel geactiveerd als er warm water nodig is. Het luchtwarmtepomp ventilatiesysteem doet dus niet de hele tijd aan warmteterugwinning.

Dit artikel delen

Suggesties voor u