Het postinterventiedossier, een verplichting?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
16 februari 2021

Het postinterventiedossier voor de verkoop van uw woning

Vastgoedeigenaar zijn gaat gepaard met heel wat verantwoordelijkheden en kopzorgen. Bij de verkoop van een pand mag er dan ook niets over het hoofd gezien worden. Sommige nalatigheden, zoals het vergeten van rookmelders, zijn snel weer goedgemaakt. Helaas loopt het niet altijd zo. Sommige nalatigheden betreffende het postinterventiedossier of PID hebben zwaardere. Daarom 1 raad: ‘Maak een waterdicht postinterventiedossier’.

officieel documenten

Het postinterventiedossier is verplicht sinds 2001

Om het risico bij de aankoop van een gebouw te beperken, is de verkopende eigenaar verplicht een postinterventiedossier te laten opmaken. Dit is vastgelegd in het koninklijk besluit van 20 januari 2001 en sindsdien dus verplicht. Maar wat is het juist? Het postinterventiedossier bevat al de werken die aan het pand uitgevoerd zijn sinds 2001. Dit dossier wordt opgemaakt door de eigenaar, indien hij de werken zelf heeft uitgevoerd, of door een aannemer. Indien er gewerkt wordt met verschillende aannemers, wordt het postinterventiedossier nadien opgemaakt door een veiligheidscoördinator.

Vermelding op de verkoopovereenkomst

Staat u op het punt uw woning te verkopen? Het postinterventiedossier is verplicht te overhandigen aan de koper bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Indien het postinterventiedossier ontbreekt bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst, dient de verkoper dit dossier zelf op te maken of toe te vertrouwen aan een veiligheidscoördinator.

De notaris vermeldt de overhandiging van het postinterventiedossier in de verkoopovereenkomst. Dit kan de nieuwe eigenaar heel wat zorgen en risico’s besparen bij eventuele werken aan de woning. Het is dus van groot belang dat dit dossier al de informatie bevat betreffende de veiligheid van het gebouw.

Wat moet er allemaal in een postinterventiedossier staan?

Het postinterventiedossier bevat al de technische fiches, instructies betreffende het onderhoud, garantiebewijzen,  afbeeldingen van de leidingen, enz. Wilt u een nieuwe keuken installeren? Voeg zeker een schets of plan van de keuken toe. Vergeet hierbij niet de loodgieterij, elektrische leidingen en zelfs de gebruikte materialen. Het postinterventiedossier is dus een document dat regelmatig hoort bijgewerkt te worden als je jezelf heel wat kopzorgen wil besparen bij verkoop.

Dit artikel delen

Suggesties voor u