Hoe bewaar je het best een verzameling in huis?

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Tips voor verzamelaars van wijn en boeken

De meeste mensen verzamelen wel wat of hebben dat ooit gedaan. Het klassieke verzamelobject is natuurlijk de postzegel, maar ook wijn en boeken zou je onder verzamelingen kunnen rekenen. Het is zonde (en waarschijnlijk niet zo gezond voor je collectie) om al dat verzamelwerk ergens op een stoffige zolder te leggen. Hieronder geven we dan ook graag enkele tips om je verzameling zo te bewaren dat ze lang meegaat en mooi (of lekker!) blijft. 

fles wijn in een kelder

Wijncollectie bewaren

De echte wijnliefhebber weet dat wijn bewaren niet zo vanzelfsprekend is. Temperatuur, luchtvochtigheid, tocht, licht en zelfs geur hebben allemaal invloed op de verzameling. Zelfs als je een wijnkelder hebt, is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

  • De ideale temperatuur om wijn bij te bewaren is tussen de 10 en de 12 °C. Iets hoger of lager is geen ramp, zolang de drank maar niet aan abrupte temperatuurschommelingen blootgesteld wordt.
  • Zowel te droge als te vochtige lucht is schadelijk voor je wijn. Bij te droge lucht kan namelijk de wijn via de kurk verdampen. Te vochtige lucht kan de kurk dan weer doen beschimmelen!
  • De invloed van geur wordt weleens over het hoofd gezien. Gebruik je wijnkelder dus alleen voor wijn en niet voor bv. uien, aardappels en knoflook. Goede ventilatie kan de invloed van geur beperken.

Verzamel boeken in een persoonlijke bibliotheek

Voor de echte bibliofiel is een persoonlijke bibliotheek natuurlijk een droom. Maar let op: het volstaat niet om na te denken over de inrichting van je bibliotheek. Zeker als je geïnteresseerd bent in kwetsbare antieke boeken, is het van belang hoe je je boeken bewaart.

  • Boeken bewaar je het best koel en relatief droog, in een schone en stabiele omgeving. Het is dus geen goed idee om ze in de kelder of op zolder te stockeren, waar ze schade zouden kunnen oplopen door vocht of temperatuurschommelingen.
  • Bewaar je boeken uit de buurt van radiatoren of ventilatiegaten.
  • Het is tot slot geen goed idee om je boeken bloot te stellen aan fel of direct licht
Dit artikel delen

Suggesties voor u