Hoe bouwen we in de toekomst ? Architectuurfestival Logroño licht een tip van de sluier

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 oktober 2021

Het Internationale Architectuur- en Designfestival van Logroño (Spanje) dat jaarlijks een reflectie voorstelt op de stedelijke omgeving en wonen in de stad, vond dit jaar plaats van 2 tot 5 september.

Het festival nodigt bezoekers uit om op diverse plaatsen in de stad installaties en tentoonstellingen en kunst te bekijken, anderen te ontmoeten en deel te nemen aan activiteiten om op die manier anders te leren kijken naar straten en pleinen en om kennis te maken met nieuwe ideeën over bouwen, wonen en samenleven.

Sinds 2015 heeft het festival al een zeventigtal installaties laten zien, die het werk zijn van internationale architectenteams en ontwerpers. Op die manier wordt een dialoog tot stand gebracht tussen de stad, het erfgoed en de hedendaagse architectuur. Tijdens het afgelopen festival was er één grote rode draad: duurzaamheid. Het is immers duidelijk dat de bouwsector een heel belangrijke rol te spelen heeft in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Dat kan door anders te gaan nadenken over bouwprocédés, maar zeker ook door meer gebruik te maken van recycleerbaar hout en door meer groen te voorzien in de publieke ruimte. Op dat vlak is het Gentse bedrijf Upgrade Estate, een specialist in studentenhuisvesting die ook actief is in Mons en Brussel, een echte voorloper.  Door steevast te kiezen voor verregaande vergroening van zijn sites verhoogt het bedrijf niet alleen de leefkwaliteit van de huurders en de buurt, het groen verbetert ook het milieu, zorgt voor een rijkere biodiverstiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging en verkoelt in warme periodes.

Overigens vindt van 14 tot 17 oktober ook in ons land een architectuurfestival plaats dat veel ideeën en inzichten kan verschaffen aan wie op zoek is naar een woonst of bezig is met het wonen van de toekomst. Het volledige programma is terug te vinden op deze site. Festival van de architectuur – In transit

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u