Hoe de rente een cruciale invloed kan hebben op de huizenmarkt

Geschreven door Logic-Immo.be
26 februari 2021

Hét ultieme moment om een woning te kopen bestaat niet. Afhankelijk van je persoolijke situatie en je budget zijn er in een mensenleven meerdere mogelijke momenten om de stap te wagen. Heb je plannen om in 2014 eindelijk te investeren in de woning van je dromen? Dan moet je dat vooral doen! Het komt er vooral op aan om op elk moment de beste prijs-kwaliteitverhouding uit de brand te slepen. Al hebben we natuurlijk niet alles zelf in handen. Zo heeft onder meer de rente een cruciale invloed op de huizenmarkt.

calculer le rendement

2014: waar staan we en wat mag je verwachten?

Dat de huizenprijzen in België eerder aan de hoge kant zijn in vergelijking met andere landen, is een publiek geheim. Volgens de OESO zijn de woningen in België zelfs bijna de helft te duur. Toch staat die overwaardering niet per se gelijk aan een vastgoedzeepbel. Integendeel, niets wijst erop dat de vraag naar huizen of appartementen dit jaar sterk zal afnemen. Volgens cijfers van ING mogen we dan ook uitgaan van een verdere (lichte) stijging van de vastgoedprijzen: zo’n 2% voor de appartementen en 0.8% voor de huizen.

Rente versus huizenmarkt: water en vuur

Ben je van plan om dit jaar nog een woning te kopen? Dan houd je de rentetarieven maar beter goed in de gaten. Als de economie zich blijft herstellen, zal de rente onvermijdelijk stijgen, met lagere woningprijzen tot gevolg. De lagere prijzen zijn een directe compensatie van het feit dat lenen tegen hogere rentes een stuk duurder wordt. Komt er geen spectaculaire verbetering van de economie, dan zullen de prijzen naar alle waarschijnlijk lichtjes blijven stijgen, zoals hierboven al aangegeven.

Ook de woonbonus speelt mee

Misschien nog crucialer voor de huizenmarkt dan de rentetarieven is de woonbonus. Vanaf dit jaar zijn de gewesten voor dit dossier bevoegd. Aangezien alles erop wijst dat er een einde aan dit systeem komt, zullen kandidaat-kopers allicht nog snel van het oude stelsel willen profiteren, met een tijdelijke prijsstijging tot gevolg. Bij een aanpassing van de woonbonus gaan kenners uit van een prijsdaling op de huizenmarkt tot 20%.

Dit artikel delen

Suggesties voor u