Hoe kan je echt antiek herkennen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Wonen met antiek

Oude meubelen en voorwerpen geven een authentieke en warme uitstraling aan je interieur. Bovendien zijn het stuk voor stuk objecten met een geschiedenis, die ook een verhaal geven aan jouw woning. Soms durven mensen al eens veel geld neertellen voor een antieke vaas, een kast in Louis XVI stijl of een oude Engelse zetel of theekist. Hoe kan je echt antiek herkennen?

vintage

De charme van antiek in huis

Oude Engelse zetels, zilveren of verzilverde voorwerpen, zoals kandelaars, groenteschalen, peper- en zoutvaatjes, wijnaccessoires, broodmandjes, een oud zilveren bestek of een oude vaas, ze hebben stuk voor stuk een charmante uitstraling. Een voorwerp moet minstens honderd jaar oud zijn om het label ‘antiek’ te mogen dragen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op, want meestal zijn antieke voorwerpen ook met vakmanschap gemaakt. Antieke voorwerpen komen dus niet uit massaproductie en bezitten een bepaalde decoratieve of artistieke waarde. Veel liefhebbers proberen hun slag te slaan op rommelmarkten, veilingen of inboedel verkopen. Maar hoe kan je waardevol antiek herkennen?

Antiek herkennen: enkele basistips

Antiek herkennen is specialistenwerk en het kan heel interessant zijn om een cursus te volgen. Wij geven alvast enkele basistips:

  • Kopen op veilingen is de ideale plek om antiek op de kop te tikken. Je hebt hier namelijk net zoveel kans als een handelaar om een uitzonderlijk stuk op te kopen. Maar bereid je zorgvuldig voor. Ga tijdens de koopdagen een kijkje nemen, zodat je alle loten uitgebreid kan bekijken. Het is ook aangeraden om de catalogus te raadplegen. Hierin vind je meer informatie over de ouderdom, het materiaal, de herkomst, de stijl en de maker. Lees ook aandachtig de verkoopsvoorwaarden en ga na wie de veilingkosten moet betalen. Denk tenslotte op voorhand na wat jouw maximumbedrag is en ga niet over je limieten.
  • Wil je antiek goud of zilver kopen, zoek dan naar merktekens op het object die de echtheid garanderen.
  • Ook de waarde van glaskunst kan vaak hoog oplopen, wat ook meteen verklaart waarom glazen objecten vaak worden nagemaakt. Zoek dus afbeeldingen voor je antiek glas koopt en let op de afwerking. Waardevolle objecten zijn vaak heel goed afgewerkt.
  • Houten antieken meubelen zijn vervaardigd uit massief hout. 
Dit artikel delen

Suggesties voor u