Hoe verkoop ik mijn huis?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Dit kun je doen om snel resultaat te boeken

Een huis verkopen, dat doe je niet elke dag. De vraag ‘Hoe verkoop ik mijn huis?’ is dan natuurlijk niet ver weg. Wil je de verkoop helemaal zelf aanpakken, schakel je een makelaar in of regel je het via de notaris? Laten we die mogelijkheden wat nader bekijken.

een huis schenken

Zelf je huis verkopen

Ten eerste is het een optie om de verkoop helemaal zelf te regelen. Een groot voordeel daarvan is natuurlijk dat je het proces helemaal zelf in de hand hebt, zonder dat je er iemand voor hoeft te betalen. Een nadeel is dan wel weer dat het behoorlijk wat werk en moeite kost om alles zonder hulp van een professional te doen. Je moet immers zelf foto’s en advertenties maken, de nodige documenten opvragen, bezichtigingen begeleiden, onderhandelingen voeren, …

Je huis verkopen via een vastgoedmakelaar

Wie zonder zorgen een woning wil verkopen, doet dus toch beter beroep op een vastgoedmakelaar. Die neemt je behoorlijk wat werk uit handen, want de rol van de makelaar omvat heel wat aspecten: bepalen van een goede vraagprijs, afstemmen van een verkoopstrategie, organiseren van de bezichtiging, enzovoort. En als je toch liever zelf verantwoordelijk bent voor een deel van het traject, dan kun je ook een makelaar onder de arm nemen die slechts adviseert waar nodig.

Je huis verkopen via de notaris

Dan is er nog een derde optie: via een notaris kun je een openbare verkoop organiseren. Dan wordt er via advertenties een zitdag aangekondigd, waarbij geïnteresseerden op een openbare plaats tegen elkaar opbieden. Daardoor kan de verkoop plots erg snel verlopen, want als je tevreden bent met het (bindende) bod kan de koper direct de akte ondertekenen. En niets verplicht je om het pand te verkopen als je ontevreden bent met het bod. Deze verkoopmethode is vooral geschikt als je vermoedt dat er een ruim publiek van geïnteresseerden is. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u