Hoe voorkom je vorstschade aan waterleidingen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Zorg ervoor dat je waterleidingen niet bevriezen

Bij vorst kunnen niet-beschermde waterleidingen en watermeters bevriezen en daardoor beschadigd of zelfs defect raken. Dat komt omdat het bevroren water de leidingen doet uitzetten en bij dooi barsten en lekken kan veroorzaken. Dit kan door de loodgieter verholpen worden, maar uiteraard zit je dan met heel wat extra kosten. Voorkomen is dus beter dan genezen!

vries

Een bevroren waterleiding voorkomen

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je waterleiding bevriest. In de eerste plaats laat je best niet of weinig gebruikte waterleidingen leeg. Vooral slecht geïsoleerde leidingen in de tuin zijn gevoelig voor vrieskou en laat je dus best leeglopen voor de eerste nachtvorst.

Daarnaast is het aangeraden om toch te vermijden en de waterleidingen goed te isoleren. Sluit bijvoorbeeld de kelderramen en laat de schuurdeur niet openstaan zodat de koude niet naar binnen kan. Isoleer de leidingen met een deken, isolatiewol, oude kranten, etc., zodat ze extra bescherming hebben tegen vriestemperaturen.

Stel de radiator tenslotte nooit in onder 7 graden; de ervaring leert namelijk dat leidingen al kunnen bevriezen als de temperatuur in de woning onder de 7 graden daalt. Je stelt de thermostaat daarom best altijd in op 16 graden. Zorg er tevens voor dat alle radiatoren opengedraaid zijn, controleer de waterdruk en ontlucht het verwarmingssysteem.

Wat doen bij vorstschade?

Is er toch vorstschade? Dat kan je merken aan een kraan die plots geen water meer geeft, een radiator die niet meer warm wordt, of door een lekkage. Bij een lek bel je best zo snel mogelijk de loodgieter. In de andere twee gevallen kan je de bevroren waterleiding ontdooien zonder verdere schade te veroorzaken:

  • Sluit de hoofdkraan af
  • Draai alle kranen die uitkomen op de bevroren waterleiding open om eventuele overdruk te kunnen vrijlaten
  • Voorzie handdoeken of dweilen om een eventuele lek op te vangen. Begin daarna zachtjes met het opwarmen van de waterleiding, te beginnen met de kant die op een kraan eindigt. Doe dit met behulp van een dweil gedrenkt in warm water, een haardroger of een straalkacheltje. Vermijd open vuur!
  • Komt er geen water meer uit de kranen en is de leiding op temperatuur, dan ga je na of het ontdooien zonder scheuren gebeurd is. Draai daarom de kranen dicht en zet de hoofdkraan opnieuw open. Beweegt de watermeter niet, dan is er geen lek. Als de watermeter begint te lopen is er waarschijnlijk toch een lek ontstaan.
Dit artikel delen

Suggesties voor u