Hoe wordt de prijs van een bouwgrond bepaald?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Een bouwgrond kopen

De prijs van een bouwgrond is de laatste tijd enorm de hoogte ingegaan. De laatste 20 jaar is de prijs van een bouwgrond verzesvoudigd en in vergelijking met 2005 bijna verdubbeld. Maar hoe wordt de prijs van een bouwgrond eigenlijk bepaald?

bouwgrond

Gemiddelde prijs per bouwgrond per gewest

Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst voor Financiën blijkt dat men in 2005 gemiddeld 71,28€/m2 betaalde voor een bouwgrond in België. In het derde kwartaal van 2012 steeg die prijs naar 108,29€/m2.

De prijs van en bouwgrond verschilt echter enorm volgens het Gewest waarbinnen de bouwgrond zich bevindt. Zo bedroeg de gemiddelde prijs voor een bouwgrond in het laatste kwartaal van 2013 slechts 52,18€/m2 in het Waals Gewest, 168,09€/m2 in het Vlaams Gewest en maar liefst 695,56€/m2 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Brussel betekent dat een in vergelijking met 2005 een stijging van bijna 260%.

De verklaring voor de stijging van de gemiddelde prijs per bouwgrond is te vinden in het feit dat vastgoed het goed blijft doen, ondanks de financiële crisis. Bovendien stijgt de nood aan woonruimte en wordt bouwgrond in België alsmaar schaarser.

De omgeving van de bouwgrond

Naast het Gewest, is de prijs van een bouwgrond sterk afhankelijk van de nabije omgeving en de ligging van de bouwgrond. Een bouwgrond die georiënteerd is naar het zuiden met een mooi uitzicht zal bijvoorbeeld duurder uitkomen dan een bouwgrond die gericht is naar het noorden en weinig zonlicht krijgt.

Daarnaast wordt een bouwgrond duurder naarmate de grond dichter bij het centrum van een gemeente of stad ligt. Ook de nabijheid van belangrijke verkeersassen, scholen, winkels, etc. kunnen voor een prijsverhoging van een bouwgrond zorgen.

De uiterlijke kenmerken van de bouwgrond

Ook de uiterlijke kenmerken van een bouwgrond kunnen de prijs van de grond sterk beïnvloeden. Een rechthoekige bouwgrond met een breedte die half zo groot is als de diepte wordt bijvoorbeeld vaak gezocht, dus kost zo’n grond ook meer. Een sterke helling van de grond zal de prijs van de bouwgrond dan weer doen dalen, omdat er meer funderingskosten zijn en bouwtoestellen minder gemakkelijk de bouwgrond kunnen betreden.

Vervolgens spelen de oppervlakte en de afmetingen van de bouwgrond een belangrijke rol: hoe groter de grond, hoe duurder.

Belastingen en notariskosten

Vergeet trouwens niet dat je ook bij het kopen van een bouwgrond belastingen en notariskosten moet betalen. In Vlaanderen betaal je 10% registratierechten op de verkoopprijs van een bouwgrond; in Wallonië en Brussel is dat 12,5%. Daarnaast dien je aan de notaris ereloon (gemiddeld 1% van de verkoopprijs) en de aktekosten (700 en 1.100 euro) te betalen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u