Hoe zit het met de woonbonus in Brussel?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Vanhengel wil woonbonus afschaffen

Niet alleen Vlaanderen kent een woonbonus. Meer zelfs: de woonbonus is van oorsprong een federaal voordeel, dat sinds 2014 bij de gewesten is terechtgekomen. De woonbonus van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is wellicht geen lang leven meer beschoren. Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) wil het fiscale voordeel afschaffen in ruil voor lagere registratierechten.

Woonbonus

Woonbonus Brussel

In Vlaanderen werd de woonbonus de laatste jaren fors aangepast en teruggeschroefd. In Brussel is dat tot op heden niet het geval en geniet je nog altijd van een mooie hypothecaire aftrek als je een woonkrediet aangaat.

Vanhengel: woonbonus op de schop

In september 2015 kondigde Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën, aan dat hij de woonbonus of ‘bonus logement’ wilde afschaffen. De maatregel zou deel uitmaken van een geplande fiscale hervorming vanaf 2017. Wie vanaf 2017 een woning koopt in een van de Brusselse gemeenten, zou niet langer kunnen genieten van het fiscaal voordeel. De woonbonus zou wel blijven gelden voor bestaande leningen.

In plaats van de woonbonus zouden de registratierechten voor de aankoop van een eerste woning dalen. Vandaag is enkel de eerste schijf van 60.000 tot 75.000 euro vrijgesteld. Dat zou in de toekomst worden opgetrokken tot 175.000 euro, wat neerkomt op een totale besparing van 22.000 euro voor de kopers, staat te lezen in De Morgen.

Het effect van deze maatregel

Volgens Vanhengel ondervinden kopers geen nadelen door deze maatregel. Integendeel, want de korting op de registratierechten ontvang je meteen, terwijl de woonbonus wordt verspreid over meerdere jaren.

De maatregel moet nog verder worden besproken binnen de Brusselse regering. Als alles gaat zoal gepland, treedt de wijziging in werking in 2017.

Dit artikel delen

Suggesties voor u