Hoelang staat een huis gemiddeld te koop?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

En wanneer moet je je zorgen beginnen te maken?

Foto’s gemaakt en advertentie geschreven? Dan ben je klaar om te wachten op de eerste bezichtigingen. Terwijl je uitkijkt naar potentiële kopers, vraag je je waarschijnlijk af: hoe lang staat een huis eigenlijk gemiddeld te koop?

hoe lang staat een huis te koop

Belang van de eerste maand

De verkoopkansen dalen na de eerste maand. Maar er is nog geen reden voor paniek als je huis na de eerste maand nog niet verkocht is. Gemiddeld staat een woning namelijk drie of vier maanden te koop.

Huis te koop: hoelang is té lang?

In 2013 was de gemiddelde verkooptijd 96 dagen. In het eerste kwartaal hoef je je dus zeker nog geen zorgen te maken!

Redenen waarom een huis lang te koop staat

Als de verkoop maar blijft aanslepen, dan word je op een gegeven moment wel bezorgd. Er is misschien iets mis als de woning langer dan zes maanden te koop staat:

  • Is de prijs van je huis wel marktconform? Een huis dat te hoog wordt ingeschat, trekt geen kopers aan. Hou er ook rekening mee dat duurdere huizen een kleinere doelgroep hebben en er daardoor ook langer over doen om verkocht te raken.
  • Moeten er grote renovaties gebeuren waarop potentiële kopers afknappen? Dat kan ervoor zorgen dat de verkoop minder vlot verloopt.
  • Kopers hebben geen interesse in een huis dat niet bij hen in de smaak valt. De algehele architectuur is niet zo makkelijk te veranderen, maar je kunt wel de inrichting depersonaliseren als mensen komen kijken. Zo is het makkelijker voor potentiële kopers om de mogelijkheden van de woning te doorzien.
  • Ook de omgeving speelt een rol. Een huis naast een gevaarlijke weg of een drukke spoorweg is een stuk minder aantrekkelijk dan een woning in een rustige buurt.
Dit artikel delen

Suggesties voor u