Hoeveel kost een architect?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

De erelonen van de architecten onder de loep

Hoeveel kost een architect? Vandaag de dag kunnen architecten hun erelonen op verschillende manieren berekenen: meestal wordt er een forfaitair bedrag aangerekend, maar het kan ook zijn dat de architect zijn ereloon berekent op basis van een percentage van de totaalprijs van de (ver)bouwwerken of in zeldzame gevallen zelfs volgens een uurtarief. Laten we de kosten voor een architect eens van dichtbij bekijken.

architect

Het ereloon van de architect

Het ereloon van de architect dekt de kosten voor de creatie van en het nadenken over de woonplannen, de administratieve opvolging van de werf en extra diensten. Ook de opleiding, de ervaring, en de vaardigheden van de architect worden verrekend in het ereloon.

Het ereloon dat een architect vraagt, hangt af van de aard en het belang van het project, en van de naambekendheid van de architect. Als de architect zich baseert op een forfaitair bedrag om zijn ereloon te berekenen, kan hij ook een percentage vragen van de totaalprijs van de werken, of zelfs een uurtarief aanrekenen.

Een forfaitair bedrag: de meest interessante optie

Een ereloon op basis van een forfaitair bedrag is de meest interessante en eerlijke optie voor de cliĂ«nt. Als de architect werkt met een forfaitair bedrag, dient hij immers de totale kost van de werken op voorhand te bepalen, en zo ben je als klant van te voren zeker wat de architect je zal kosten.

Helaas is het niet altijd mogelijk om op voorhand een forfaitair bedrag vast te leggen voor alle werken. Er duiken immers vaak (al dan niet onverwachte) extra kosten op, die de architecten mogen doorrekenen aan hun klanten. Er kunnen bijvoorbeeld bijkomende kosten aangerekend worden voor eventuele voorbereidingswerken, de hulp bij de zoektocht naar een bouwterrein, de administratieve opvolging, de aanvraag om kadastrale  uitreksels, informatie over de verschillende premies, enz…

Om discussies te vermijden telkens een factuur binnenkomt, is het noodzakelijk dat de cliĂ«nt zich van in het begin van de werken akkoord verklaard met de architect. Bij elke nieuwe taak is het dan ook van belang dat de architect zijn ereloon bespreekt met de klant en het doel van de werkzaamheden duidelijk uitlegt. Op die manier kunnen klant en architect reeds voor de start van de werken tot een redelijke prijs komen en het ereloon van de architect vastleggen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u