Hoeveel kost een verhuis?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Het volledige kostenplaatje

Verhuizen is niet gratis. Niet alleen heb je dozen en verpakkingsmateriaal nodig, maar je moet allicht ook een beroep doen op een verhuisfirma met een bestelwagen (of is het een heuse vrachtwagen?) en een verhuislift. Het totale kostenplaatje? Dat bespreken we hier in meer detail.

verhuizing

Zelf verhuizen is goedkoper

Budgetvriendelijk verhuizen lukt natuurlijk het best wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt. Enkele tips:

  • Gebruik zo veel mogelijk herbruikbare dozen, gratis dozen uit supermarkten of verhuisdozen van vrienden of familie. Meer dozen nodig? Vergelijk de prijzen! Een verhuisdoos koop je voor een euro tot wel 10 euro voor een groot exemplaar.
  • Een bestelwagen is haast onmisbaar (tenzij je Ă©cht geen materialist bent). Je kunt er een huren voor een (halve) dag of een heel weekend. De kostprijs schommelt tussen 60 en 200 euro.
  • Een verhuislift huur je voor 100 Ă  150 euro. Om een parkeerplaats te reserveren voor die lift, moet je de gemeente of politie contacteren. Daar is een kostprijs van zo’n 80 euro aan verbonden.

Pak je het slim aan, dan kun je al verhuizen voor 200 à 300 euro. Het gemiddelde totaalbudget voor een DIY-verhuis bedraagt zo’n 450 euro.

Hoeveel kost een verhuis met een verhuisfirma?

Heb je tijd noch zin om die hele rompslomp zelf te regelen? Schakel een verhuisfirma in die de logistieke zaken voor jou regelt. Verhuizen met een firma is relatief duur, maar er zijn wel enkele manieren om de prijs te drukken:

  • Vraag offertes aan meerdere verhuisbedrijven. De prijzen kunnen sterk verschillen en dus zou het onverstandig zijn om met de eerste de beste firma in zee te gaan. Misschien kun je enkele bedrijven zelfs tegen elkaar uitspelen?
  • Opgelet: de prijs is niet de enige factor; ook de dienstverlening doet ertoe. Zijn de verplaatsingen inbegrepen? Hoe zit het met de nodige verzekeringen? Zijn er bijkomende kosten voor extra grote of zware voorwerpen?
  • Sommige firma’s werken per vierkante meter, terwijl andere een uurtarief hanteren. Nog andere factureren op basis van volume. Bekijk op voorhand welke berekening voor jou het voordeligst uitkomt.
  • Verhuizen is duurder tijdens de zomermaanden, de periode die mensen doorgaans het meest ideaal vinden om te verhuizen. De prijzen kunnen tot wel 40 procent hoger zijn van juni tot september.

Voor een halve dag moet je rekenen op een minimum van 500 euro. Voor een dag lopen de prijzen al snel op tot 1.000 of zelfs 2.000 euro, afhankelijk van welke extra diensten je wenst.

Dit artikel delen

Suggesties voor u