Hoge schenkingsrechten doorbreken

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Vastgoed schenken met tussenperiode van drie jaar

Wie een woning erft, betaalt successierechten bij het overlijden van de eigenaar. Hoe hoger de waarde van de woning, hoe hoger het bedrag dat je aan de fiscus moet. Met de hoge vastgoedprijzen kan het financiële plaatje er dus niet zo rooskleurig uitzien. Daarom is het de moeite waard om een schenking te overwegen. Zo zal je zowat de helft minder schenkingsrechten aan de fiscus moeten betalen. 

een huis schenken

Schenkingsrechten kunnen hoog oplopen

In België moet een schenking van vastgoed via een notaris geregistreerd worden. Op de transactie betaal je schenkingsrechten die ‘progressief’ zijn. Het gaat om een percentage van de waarde van het vastgoed. Als je woning veel waard is, kan het bedrag erg hoog uitkomen. Net zoals bij successierechten geldt: hoe hoger de waarde van het vastgoed, hoe hoger het bedrag van de schenkingsrechten.

Om de drie jaar een bedrag schenken 

Er is een manier om de progressiviteit van de schenkingsrechten te doorbreken. Dat doe je door je woning te schenken in schijven, met telkens een tussenperiode van drie jaar. De fiscus heeft daarover een rondzendbrief gestuurd waarin staat dat de techniek toegelaten is. Wanneer je de tussenperiode van drie jaar niet respecteert wordt de nieuwe schenking bij de vorige geteld. En zo verhogen de schenkingsrechten.

Schenkingsrechten: tot 50% besparen

Hoe gaat het in z’n werk? De boodschap is om de â€˜toekomst’ van je vastgoed goed voor te bereiden, zeker als je een over tweede woning of een vastgoedpatrimonium beschikt. Als je geen gebruik maakt van de mogelijkheid om het vastgoed in schijven te schenken, betaal je successierechten op de erfenis die tot 22,5 procent van de waarde van het vastgoed kunnen oplopen. Doe je dat wel en schenk je een woning of appartement in schijven (voor een woning van 300.000 euro bijvoorbeeld 100.000 euro om de drie jaar), dan heb je recht op een lager schenkingstarief. De schenkingsrechten bedragen dan slecht zo’n 11 procent!

Regering verstrengt regelgeving

Over de overdracht van onroerende goederen is er de laatste tijd heel wat te doen geweest. De regering Di Rupo heeft een aantal maatregelen genomen die het nodige stof hebben doen opwaaien. Zo zijn er nieuwe regels voor de gesplitste aankoop van een onroerend goed. De fiscus wil zo veel mogelijk misbruik voorkomen en ervoor zorgen dat de schenkingsrechten en successierechten worden gerespecteerd. De regelgeving is dan ook aanzienlijk strenger geworden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u