Homans verstrengt regels sociale huurwoningen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Eigenaars van woning of bouwgrond vallen uit de boot

Vanaf 1 maart 2017 kunnen mensen die al gedeeltelijk eigenaar zijn van een woning of van een perceel bouwgrond niet langer aanspraak maken op een sociale huurwoning. Eind vorig jaar besliste Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om de regels te verstrengen voor wie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Die nieuwe criteria worden dus binnenkort van kracht.

sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen voor wie ze het meeste nodig heeft

Eerder was wie voor de volle honderd procent eigenaar was van een woning al uitgesloten op de sociale huurmarkt. Volgens de minister horen mensen die een woning geheel of gedeeltelijk bezitten, niet thuis in een sociale woning. “Sociale huurwoningen moeten ter beschikking gesteld worden aan zij die ze het meeste nodig hebben. Net zoals de invoering van tijdelijke contracten zal deze maatregel hier mee voor zorgen”, verklaarde de minister aan Het Laatste Nieuws.

Uitzonderingen op de regel

De soep wordt evenwel niet zo heet gegeten, als ze wordt opgediend. Voor wie in een echtscheidingsprocedure verwikkeld zit of een woning erft, komen er namelijk uitzonderingsmaatregelen. Deze mensen zullen toch een sociale woning kunnen blijven huren.

23.000 nieuwe sociale huurwoningen

Voor wie zijn hoop gesteld heeft op een sociale huurwoning, is er ook goed nieuws. Eerder beloofde minister Homans namelijk al dat er de komende jaren 23.000 sociale huurwoningen zullen bijkomen.

Tegen het einde van de legislatuur in 2019 wil ze het totale aantal optrekken tot 174.000 woningen. Voor de helft van de nieuwe woningen is de bouw al begonnen of gepland, aldus Homans.

Daarnaast voorziet de minister ook de renovatie van 15.000 bestaande sociale huurwoningen. Homans benadrukte in Het Laatste Nieuws dat ze niet alleen wil zorgen voor een groter aanbod van huurwoningen, maar ook de woonkwaliteit wil verbeteren. “Nog al te vaak betalen huurders hoge energiekosten omdat de woning verouderd is”, aldus nog de minister.

Dit artikel delen

Suggesties voor u