Hoofdkantoor AB Inbev wordt studentenkot

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Oude eigendommen AB Inbev krijgen herbestemming

In januari 2012 kocht projectontwikkelaar ViRiX de bottelarij, de brouwerij De Dijle, de feestzaal, de watertoren en het hoofdkantoor van AB Inbev te Leuven. ViRiX plant om op deze voormalige industriĂ«le site langs de Vaartstraat, Sluisstraat en Vaartkom huizen, appartementen en koten te bouwen. Hun doel? Woongelegenheid creĂ«ren die energieneutraal is. Een ambitieus project. 

colocation

Als eerste wordt het hoofdkantoor van AB Inbev langs de Vaarstraat onder handen genomen. Het gebouw wordt gerenoveerd tot kwalitatieve studentenkoten. De studentenresidentie zal uit 255 volledig uitgeruste kamers bestaan en krijgt de naam #94. De verwachte ingebruikname is het begin van academiejaar 2014-2015.

Burgemeester en rector leggen eerste steen Leuvense studentenresidentie #94

Leuvens burgemeester Louis Tobback en rector Mark Waer legden begin juli 2013 de eerste steen voor de verbouwing van het hoofdkantoor van AB Inbev. Studentenresidentie #94 zal bestaan uit 255 kamers, verdeeld over 20 leefunits. Bovendien zullen 52 van deze studentenkoten als “budgetkamers” verhuurd worden. Dat wil zeggen dat ze aan een lagere huurprijs verhuurd worden, om iedereen de kans te geven een studentenkot te huren.

Kwalitatieve studentenresidentie

Het project is een nauwe samenwerking tussen projectontwikkelaar ViRiX, de stad Leuven en de KU Leuven. Zo zal de studentenresidentie voldoen aan de alle kwaliteitsnormen van de universiteit en de stad Leuven. Deze studentenresidentie is bovendien een eerste stap in het plan om tegen 2016 3500 bijkomende studentenkoten te voorzien en de stijging van het aantal studenten in Leuven op te vangen.

Energiezuinige studentenkoten in Leuven

Het hoofdkantoor van AB Inbev wordt omgetoverd tot een energieneutrale studentenresidentie. Het gebouw zal een E-peil van 40 en een K-waarde van 20 krijgen. Een zeer energiezuinig gebouw dus dat bovendien zelf energie zal opwekken. Met behulp van zonnepanelen, een zonneboiler en warmte-krachtkoppeling zal het project grotendeels in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Van het oorspronkelijke hoofdkantoor blijft enkel het betonskelet over.

Bouwproject ViRiX

De studentenresidentie #94 is slechts een onderdeel van het gigantische project van ViRiX. De komende jaren zal op de voormalige industriële site van AB Inbev woon- en werkgelegenheid gecreëerd worden. Verspreid over diverse locaties komen er ongeveer 500 nieuwe wooneenheden, 1750 m² kantoren en 574 parkeerplaatsen voor een totale waarde van 140 miljoen euro.

Dit artikel delen

Suggesties voor u