Houtbouw: de troeven op een rijtje

Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Milieuvriendelijk, warm en landelijk

Ben je op zoek naar een bouwmethode die tegelijkertijd duurzaam en aantrekkelijk is? Dan is houtbouw je op het lijf geschreven. De warme uitstraling en het milieuvriendelijke aspect doen veel mensen overstag gaan, maar er zijn ook een heel aantal praktische voordelen. We zetten ze even op een rijtje.

façade en bois

Soorten houtbouw

Houtbouw wordt meer en meer gebruikt en er worden twee soorten onderscheiden:

1. Massieve houtbouw: hierbij zijn de binnenmuren volledig uit hout gemaakt. De afwerking aan de buitenkant kan je zelf kiezen. Het resultaat is een woning met een warme en landelijke uitstraling.
 
2. Houtskeletbouw: alleen het zogenaamde skelet van de woning bestaat uit hout. De buitengevel bestaat meestal uit gewone gevelsteen. Het is vooral populair bij mensen die van een traditionele woning houden, maar ook zorg willen dragen voor het milieu.

Massieve houtbouw: wat is het?

Bij massieve houtbouw bestaat de woning uit balken van massief hout of, in sommige gevallen, uit gelijmd hout. Zodra de fundering is geplaatst, gebruik je dus geen mortel en bakstenen, maar wel houten balken. Ze worden op de fundering verankerd en horizontaal op elkaar bevestigd.
Het grootste aandachtspunt bij massieve houtbouw is het gevaar op verzakking. Om de constructie te ondersteunen, worden er in de houten wand verticaal buizen geplaatst. In sommige gevallen kunnen de houten balken zelf verticaal worden geplaatst.

Als je kiest voor massieve houtbouw, kan je ook een gevel in hout kiezen maar dat hoeft niet per se. Er zijn verschillende mogelijkheden: bakstenen, maar ook planken of massieve balken.

Houtskeletbouw: voordelen

Bij houtskeletbouw bestaat het geraamte van je woning uit houten stijlen. Je huis wordt dus door een houten constructie ‘gedragen’. Aan de buitenkant merk je het niet omdat dit soort woningen meestal een bakstenen gevel hebben. Houtskeletbouw wordt voornamelijk gekozen omdat het energiezuinig is. Andere belangrijke aandachtspunten zijn: akoestiek, ventilatie en brandveiligheid.

Voordelen van houtbouw

Houtbouw biedt heel wat voordelen. De meeste mensen worden door het esthetische aspect aangetrokken, maar dit soort constructies kan ook praktische troeven voorleggen:

  1. Energiezuinig en milieuvriendelijk;
  2. Het is een droge bouwtechniek;
  3. Houtbouw is heel goed isolerend;
  4. Het is een snelle bouwmethode.

Zijn er ook nadelen te bespeuren? Eigenlijk niet, behalve dat je er rekening mee moet houden dat het moeilijk is om achteraf dingen (zoals leidingen) te veranderen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u