Huisnummers in België

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Een stand van zaken

Elk huis heeft een uniek adres dat bestaat uit de postcode, de straatnaam en het huisnummer. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wie vaak op de baan is en weleens bij mensen aanbelt, weet dat het juiste huis vinden niet altijd zo makkelijk is. In tegenstelling tot Nederland, waar huisnummering netjes geregeld is, zijn huisnummers in België vaak heel wat minder goed geregeld.

huisnummers

Veel huizen zonder huisnummer

Zonder ’het juiste adres is het nogal moeilijk om post te bezorgen of hulpdiensten te ontvangen. In de praktijk blijkt dat heel wat huizen in België niet over een zichtbaar huisnummer beschikken. Dat bleek onder andere uit een steekproef door Peeters en Pichal op Radio 1. Niet alleen hadden heel wat huizen slecht leesbare of moeilijk vindbare huisnummers, er waren er ook veel zónder huisnummer.

Regelgeving voor huisnummer

Huisnummers zijn een bevoegdheid van de steden en gemeenten. Sommige gemeenten leggen de manier waarop de huisnummers worden verdeeld vast in een gemeentelijke politieverordening, wat het ministerie van Binnenlandse Zaken ook aanbeveelt. Zo heeft de stad Brugge erg strenge en duidelijke richtlijnen over huisnummers: het huisnummer moet zich rechts van de toegangsdeur bevinden op een hoogte tussen een en twee meter, enzovoort.

Sommige steden en gemeenten kiezen er zelfs voor om zelf huisnummers te plaatsen, verplicht of op vraag van de bewoners. Soms verstrekt de gemeente het huisnummerplaatje bij de inschrijving in het bevolkingsregister. De bewoner kan er dan later nog voor kiezen om uiteindelijk een ander plaatje op te hangen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u