In Nederland blijft het rijtjeshuis koning van de huizenmarkt

Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

In Flevoland woont zelfs zes op de tien in een rijhuis

Het Nederlandse straatbeeld is een unicum in de wereld. Die fijne woonstraten met nette rijhuisjes – veel Nederlandser wordt het toch niet? Uit recent onderzoek blijkt dat onze noorderburen nog altijd massaal in zulke rijtjeshuizen wonen. Al zou dat weleens kunnen gaan veranderen …

rijtjehuis

WoonOnderzoek Nederland 2015

Om de drie jaar doet de Nederlandse Rijksoverheid onderzoek naar hoe mensen wonen en willen wonen. Het ‘WoonOnderzoek Nederland’ of ‘WoON’ legt heel wat waardevolle informatie bloot, zoals de samenstelling van huishoudens en inzichten in het woningbestand, de woonlasten, de woonomgeving, … In april werden de resultaten van de laatste editie voorgesteld op het WoOn-congres.

Rijtjeshuis blijft gezinsfavoriet

Daaruit blijkt dat nog altijd zo’n 40 procent van de Nederlandse huishoudens in een ‘tussen- of hoekwoning’ – een rijtjeshuis dus – woont. Bij de huiseigenaren gaat het om 43 procent, terwijl 38 procent van de huurders een rijwoning betrekt. Geen verrassing, want de cijfers schommelen al jarenlang rond de 40 procent, aldus de onderzoekers.

Toch zou dat de komende jaren of decennia weleens kunnen veranderen. Volgens Jan Latten, de hoofddemograaf van het onderzoek, neemt het aantal gezinnen gestaag af. Almaar meer huishoudens bestaan uit alleenstaande ouderen. En die willen kleiner wonen. Terwijl eengezinswoningen in een gesloten bebouwing in de jaren 70 en 80 dé favoriet waren van jonge gezinnen, mogen we de komende jaren een verschuiving verwachten in het gebruik van deze rijtjeshuizen, aldus het WoOn 2015.

Vooral populair in landelijke voorsteden

Uit het onderzoek blijkt voorts dat er nergens zo veel huishoudens in rijtjeshuizen wonen als in de provincie Flevoland: zes op de tien. Dat hoeft niet te verbazen, want het zijn precies satellietsteden als Lelystad en Almere, die in de jaren 60 en 70 werden gebouwd na de drooglegging van delen van de Zuiderzee, waar de jonge gezinnen van weleer vonden wat ze zochten: een gezellig nest mét een tuintje, op het platteland maar op een haalbare afstand van de grote steden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u