Innovatie in de vastgoedsector

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Ronde Tafel deel 1

In de wereld van de zogenaamde proptech (de property technology) worden er momenteel allerlei digitale tools en nieuwe applicaties gelanceerd. Met ondermeer innovaties rond slim energieverbruik in slimme woningen en een betere planning, coördinatie en integratie van de bouwprojecten.  Ook big data, virtual reality, blockchain en artificiële intelligentie beginnen de volledige waardenketen van de immobiliënbusiness te beïnvloeden. 

Tafel ronde

Logic-Immo

Nieuwe spelers dringen met hun oplossingen door tot in de financiering, de planning, het gebouwenbeheer, het onderhoud, de verhuur en verkoop… Ook de vastgoedbusiness moet dus net als alle industriële sectoren serieus rekening gaan houden met andere al dan niet disruptieve modellen van zaken doen.

Op de ronde tafel van Logic Immo polsten Benedicte Sys, Christophe Verweire en Bruno Vandevyvere voor u naar de reacties en ervaringen van verschillende marktspelers, namelijk:

  • Eline Ampe – Excellent vastgoed,
  • Davy Demuynck – Ion projectontwikkelaar
  • Olivier De Schrijver – Syncura 
  • Kevin Dhondt – Architectenbureau B2Ai,
  • Joery Michiels – Bostoen
  • Kris Pensaert – IPBuilding,
  • Jean-Marc Vandersmissen – Oryx projects en
  • Suzan Verschraege – Landbergh 

gingen graag in op deze uitnodiging. 

Hoe verwelkomen zij de slimme technologie? Welke nieuwe “proptech”-technologieën zijn echt nuttig voor de traditionele vastgoedbusiness? Gaat het hier ook niet enkel om procesverbetering maar ook om gedragsverandering van de eindklant? Wat zijn hun voornaamste aanbevelingen en waarschuwingen? 

Overal innovatie

Jean-Marc Vandersmissen maakt eerst een belangrijk conceptueel onderscheid in de innovatie. Enerzijds zijn er inderdaad talrijke vernieuwingen die de efficiency, de samenwerking en de snelheid van het bouwproces verhogen: van plan en project tot aan de oplevering. Maar de eindklant komt daar niet mee in aanraking. Anderzijds heb je de innovaties voor de eindgebruiker. Daar is de penetratiegraad veel lager en zijn er meer economische en psychologische hindernissen. “Je vindt altijd een kleine groep die echt mee wil zijn met het allernieuwste. Maar de modale kopers willen vooral zekerheid, duidelijkheid en betaalbaarheid. We mogen onze klanten niet overdonderen met technieken of innovatieve toepassingen die ze (nog) niet begrijpen. En het moet ook allemaal verkoopbaar blijven.”

Vele innovaties zijn op de lange termijn uiteraard voordeliger en dus goedkoper voor de klant, maar de basisinvestering is vaak groot en dus een remmende factor. “Alhoewel” meent Kris Pensaert “De meerprijs van een slimme oplossing valt vaak best mee. Je kan bijvoorbeeld al grote uitgaven uitsparen op het vlak van de bekabeling.”  

Wat is slim?

Hij legt duidelijk uit wat voor een individuele bewoner het verschil is tussen een ‘slim’ en een ‘dom’ appartement. Het zit hem vooral in de digitale integratie van alle mogelijke functies. Je kan dan bijna alles vanuit één enkele applicatie aansturen en meten. In een ‘dom appartement’ daarentegen staat elke functie op zijn eigen en is er nauwelijks connectiviteit.

Het verschil begint al bij de voordeur. Je kiest beter voor een parlofoon die gekoppeld is aan een externe breedbeeldcamera, dat is goedkoper en praktischer dan een gesofisticeerde videofoon. Plaats geen toetsenbakje aan de muur maar wel een aanraakscherm dat dankzij een moderne bekabeling ook op elke ander scherm kan werken. Zo heb je meteen zelf ook een afstandsbediening via je smartphone, pc of tablet. 

Via dat scherm beheer je dus niet enkel de toegangscontrole maar ook de beveiliging, de regeling van de verlichting en van andere apparaten zoals de koelkast, de verwarming, de verlichting. Je kan er ook een applicatie van Bringme of andere apps zoals noodoproepen opzetten. Je kan allerlei data opvragen, zoals het energieverbruik. Voor oudere mensen kunnen familieleden of zorgverleners bijvoorbeeld verwittigd worden als de bewoner te weinig zijn koelkast zou openen en dus te weinig eet. Het is uiteindelijk een soort van ‘plug & play’ voor meer efficiëntie en comfort. Maar “de gebruiker beslist zelf autonoom welke toepassingen hij nodig heeft en hij kan die over de jaren heen blijven aanpassen”.  

Integratie, integratie, integratie 

Kris Pensaert weet dat Google volledige woonsites aan het bouwen is. “Dat is pas echte property tech!” Vanaf het prille concept is er een geïntegreerd beeld over de doelgroep, de technieken en de toepassingen die overal zullen geïnstalleerd worden. Er wordt dus vooraf rekening gehouden met maximale efficiëntie voor de architect, bouwheer, aannemer, klant en syndicus. Google levert dergelijk vastgoed gevoelig onder de marktprijs “maar de gebruiker moet wel bereid zijn al zijn gebruikersdata af te geven”.  

Bij ons is er van een meer geïntegreerde aanpak tussen de verschillende partijen nog nauwelijks sprake. Gebouwen zetten is een project van lange duur maar iedere betrokkenen werkt nog op zijn eigen eilandje, in zijn silo, luidt het. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor de duurzaamheid van het geheel. Door het gebrek aan een geïntegreerde en collectieve aanpak rond de energietechnieken wordt de syndicus achteraf vaak met een reeks vermijdbare onvolkomenheden opgezadeld. 

Startups

Diverse bedrijven rond de tafel werken al actief samen met startups. We horen enkele mooie voorbeelden.  
Olivier De Schrijver vermeldt de applicatie van Aproplan. Deze brengt alle spelers op de bouwplaats samen rond dezelfde doelstellingen inzake deadlines, budget en conformiteit. Elke gebruiker krijgt toegang tot de taakgeschiedenis, de planversies en het rolmanagement van de verschillende actoren van het project. Dankzij dit up to date communicatiekanaal neemt men telkens de juiste beslissingen.  Alle partijen gebruiken steeds de zelfde (laatste) versie van het bouwplan, waarop ze ook notities en concrete vragen kunnen toevoegen. 

Cloudalize biedt een oplossing in de cloud voor zware programma’s. Davy Demuynck legt uit hoe de gebruiker via de “Desktop as a service” via zijn gewone laptop of pc toegang heeft tot sterke grafische processoren zonder dat er op dat toestel eigen dure grafische kaarten of bijhorende software upgrades nodig zijn. Een perfecte verbinding verhoogt zo, altijd en overal, de performantie op elk toestel dat via Cloudalize verbonden is met de eigen hard drive. Een zegen voor architecten en aannemers.

June is een  digitaal energiebedrijf dat slimme thermostaten aanbiedt.  June bestaat uit een gateway, één of meerdere meterlezers en een online platform. De zelflerende algoritmes worden steeds slimmer. Voor een vaste maandelijks bijdrage ben je zeker dat je je elektriciteit steeds aan de beste voorwaarden aankoopt bij de meest aangewezen leverancier. In de verdere bespreking over andere dergelijke diensten waarschuwt Kris Pensaert om toch een beetje op te letten met gratis sensoren of systemen. Die zijn vaak vast verbonden aan een welbepaalde leverancier. Als je later ontevreden bent over de service kan je niet zomaar naar een andere  ‘overstappen’ zonder een aanzienlijke verbrekingskost. 

Digitale Woonassistent (DWA) is een innovatief digitaal secretariaat met software om assistentiewoningen en serviceflats efficiënter, transparanter en betaalbaarder te exploiteren. Gebouwbeheer, dienstenbeheer en zorgbeheer: het zit allemaal in één applicatie. Dit communicatieplatform tussen eigenaar, syndicus, bewoner, de familie van bewoner & DWA ontvangt en kanaliseert alle vragen van de gebruikers en is zo ook een snel doorgeefluik naar de juiste leverancier of instantie. 

Davy Demuynck vertelt hoe Noven aan projectontwikkelaars nieuwe technische oplossingen aanbiedt om het totale energieverbruik te reduceren. Eerst wordt het concrete energieverbruik van het gebouw tot in het kleinste detail geanalyseerd, daarna worden concrete besparingsmaatregelen voorgesteld. Noven blijft over een lange duur verantwoordelijk voor de investering en het onderhoud van de aangereikte energie-oplossing.  Bovendien wordt het gebruik gemonitord en gemeten. De klant weet dat hij nooit meer dan de VREG V-test energie prijs zal betalen. Dit levert een incentive om de gemeenschappelijke stookplaats goed te beheren en te onderhouden. Hoe performanter het draait, hoe meer Noven kan verdienen. Want bij veel projecten heeft de stookplaats een dramatische performantie.  En worden dan overal individuele wandverwarmingen bijgeplaatst.  

Vanaf nu kan je via Biddit.be, ook online vastgoed kopen en verkopen, vertelt Jean-Marc Vandersmissen. Dat is een initiatief van het notariaat zelf. Een openbaar bod uitbrengen kan eenvoudig via je laptop of via je mobiel toestel. Bieden kan manueel of automatisch tot een maximumbedrag dat je zelf vooraf bepaalde. Elk uitgebracht bod is voor iedereen zichtbaar die Biddit.be bezoekt. Eens de vooraf aangekondigde biedperiode afgelopen is weet je meteen of je het hoogste bod hebt. Dan zal de notaris je contacteren om de verkoop te finaliseren. 

Proptech lab wil via conferenties en workshops de hele immosector informeren over de vele nieuwe mogelijkheden en de technische innovaties. Het adviseert niet alleen individuele (bouw)bedrijven die een digitale transformatie willen aanpakken maar ook startups die kapitaal willen ophalen. 

Het is echt opmerkelijk hoeveel innovatieve oplossingen de verschillende starters al hebben opgeleverd.  Maar we kunnen hier natuurlijk niet alle startups en scale-ups bespreken. Maar andere namen om eventueel van nabij op te volgen zijn: Admos Design&Build, Buildeye, ConstructR, Co-libry, Drawbotics, Rialto, SmartBeam, Smovin, SweepBright, Zapfloor, Ziggu… 

Pas op

Maar het is niet altijd even gemakkelijk om een nieuw idee in de woonmarkt te introduceren.  “Disruptieve innovatie blijft een gigantisch risico voor mature ondernemingen.” waarschuwt Joery Michiels. “Om steeds future-proof te blijven dienen bestaande en succesvolle businessmodellen eerder ‘aangevuld’ dan volledig ‘vervangen’ te worden met vernieuwende inzichten, technieken en technologieën.” 

We sluiten dit eerste deel af met de waarschuwing van Jean-Marc Vandersmissen: “Met startups moet je bovendien altijd opletten. Slechts 1 of 2 op de tien zullen echt slagen. Je zal maar afhangen van een van die 8 andere…” In het tweede deel zullen we dieper ingaan op enkele concrete en eigen innovatievoorbeelden van de bedrijven rond de tafel. Afronden doen we met enkele nuttige conclusies.

Fotoreportage: Yves Goethals

Dit artikel delen

Suggesties voor u