Investeren in vastgoed: 4 vragen

Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

4 vragen om jezelf te stellen vooraleer je in vastgoed investeert

Investeren in vastgoed zou in deze tijden van economische crisis volgens velen de enige mogelijkheid zijn om waarde uit je spaargeld te halen. Maar is investeren in vastgoed wel voor iedereen weggelegd en op welke manier is investeren in vastgoed interessant voor jouw behoeften? Via onderstaande 4 vragen kom je vanzelf te weten of vastgoed kopen ter investering iets voor jou is.

investeren

Ben ik op zoek naar een investering op korte of lange termijn?

Als je op zoek bent naar winst op korte termijn, dan is de beste optie een REIT, of Real Estate Investment. REITS bieden investeerders de mogelijkheid om op grote schaal in een inkomstenproducerend bedrijf te beleggen. Een bedrijf met de status van REIT kan bedrijfsbelasting op het inkomen vermijden, omdat een bedrijf met REIT status bijna al zijn winsten uitkeert aan de aandeelhouders. Als vastgoedinvestering beidt de REIT een grotere portefeuillediversificatie en een ‘betrouwbaar’ dividend.

Investeerders die bereid zijn om meer risico te nemen kunnen ervoor kiezen om oude huizen aan een lage prijs te kopen, ze te verbouwen en opnieuw in te richten, en ze daarna met winst te verkopen. Hoeveel je hiermee zal verdienen, is evenwel sterk afhankelijk van de situatie op de vastgoedmarkt in jouw regio.

Ben je op zoek naar een investering op lange termijn, dan doe je er goed aan om vastgoed te kopen wanneer de vastgoedprijzen dalen en ze te verkopen als de vastgoedprijzen weer stijgen.

Hoeveel geld investeren?

Investeringen komen nooit zonder risico. De vraag is welk risico je bereid bent te nemen. Als je bereid bent om fluctuaties op korte termijn te accepteren in ruil voor winst op lange termijn, dan is investeren in vastgoed waarschijnlijk een goed idee. Als je echter liever een klein bedrag investeert dat je graag op elk moment kan terugkrijgen, is een REIT een beter idee.

Hoeveel wil je zelf doen?

Als je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken dan kan je bijvoorbeeld vastgoed kopen en daarna verhuren. Hou er wel rekening mee dat je dan zelf verantwoordelijk bent voor het opknappen van de woning, het zoeken naar huurders, enz. Als je niet al te veel tijd wil steken in je investering, kan je iemand inhuren die deze taken op zich neemt of kiezen voor een REIT investering.

Wat is het doel van mijn investering?

Sommige vastgoed investeerders kiezen ervoor om vastgoed te kopen en het meteen daarna te verhuren, zodat de huurders de maandelijkse kosten voor de hypothecaire lening dragen. Tegen de tijd dat de investeerder op pensioen is, is het vastgoed afbetaald en heeft de investeerder een gegarandeerd inkomen via de verhuring van het aangekochte vastgoed. Hun doel op korte termijn is in feite de hypothecaire lening af te betalen zonder daarvan last te ondervinden.

Je kan er ook voor kiezen om een groot huis te kopen en nadien één of meerdere kamers te verhuren, zodat je huurders helpen bij de afbetaling van je huis.

Dit artikel delen

Suggesties voor u