Investeren in zorgvastgoed

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
16 maart 2021

Waarop moet je letten?

Je hoort het wel vaker: de stijgende vraag naar plaatsen in rusthuizen en aangepaste woonvormen voor ouderen maakt investeren in zorgvastgoed bijzonder aantrekkelijk. Wat is ervan aan en waarop moet je letten wanneer je belegt in zorgvastgoed?

zorgvastgoed

Vergrijzing

De bevolkingssamenstelling verandert continu en dat heeft een impact op de huizenmarkt. Zo zorgt de vergrijzing voor een toenemende vraag naar plaatsen in rusthuizen, serviceflats en andere aangepaste woonvormen. Hoewel zowel de overheid als privĂ©bedrijven het aanbod proberen uit te breiden, blijft de vraag beduidend groter. Specialisten verwachten zelfs dat de kloof tussen vraag en aanbod nog tientallen jaren zal voortbestaan.

Tijd om te investeren in zorgvastgoed?

Vraag en aanbod vormen de basis van de economie. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, neemt de waarde van het goed toe. Wordt de waarde te hoog, dan zal de vraag wellicht opnieuw dalen. Maar de hoge waarde maakt het voor producenten anderzijds ook aantrekkelijk om meer te produceren. In ideale omstandigheden doet de markt uiteindelijk z’n werk, zodat vraag en aanbod vanzelf een evenwicht bereiken.

Gezien de hoge vraag naar aangepaste woonvormen voor ouderen, zoals assistentiewoningen, is het momenteel interessant om in zorgvastgoed te investeren. Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten.

Aandachtspunten

  • Kies voor zorgvastgoed op een goeie locatie met veel faciliteiten in de buurt. Assistentiewoningen in een complex zijn een goed voorbeeld. Zulke woningen trekken in het bijzonder actievere ouderen aan, en die zijn er tegenwoordig almaar meer.
  • Investeer alleen in recente en goed uitgeruste zorgwoningen. Alleen die garanderen je een mooi rendement op je investering.
  • Vergelijk prijzen en vermijd appartementen die beduidend duurder zijn dan de marktprijs voor een gelijkaardig appartement.
  • Sommige assistentiewoningen zijn wettelijk erkend en krijgen een kwaliteitslabel. Dat brengt heel wat extra verplichtingen en kosten met zich mee, maar levert meestal wel een meerwaarde en hogere huurprijs op.
Dit artikel delen

Suggesties voor u